Ново ръководство в семинарията “Св. Владимир”



Може да харесате още...

1 Отговор

 1. stoyan каза:

  Здрвейте!

  Твърдението: „Център на тържествата беше въвеждането в длъжност на нейното ново ръководство, о. д-р Чад Хатфийлд за декан и о. д-р Джон Бер за главен секретар.“ е некоректно.

  О. Джон Бер е новия Декан. О. Джон Бер е относително млад и видимо способен богослов. Учил е първо философия а след това и богословие в Оксфорд, Англия. Ученик е на Епископ Калистос Уеър. Интересното е, че у него се забелязва един стремеж към богословско своеобразие. Той сякаш се стреми да пренапише Православното богословие през очите на апостолското преживяване на пасхалната мистерия – Христовите страдания, кръст, смърт и възкресение. В тези си опити О. Джон Бер понякога е доста радикален.

  Изборът на О. Джон Бер за Декан на семинарията “Св. Владимир” в Ню Йорк показва че той се утвърждава като една от основните фигури в Православното богословие на англо-говорящия запад (самият той казва че би могло да се говори за съществуването на Western Orthodox Theology). Мисля че определено си струва да се следи какво той публикува, просто защото, поради видимостта си, много често О. Джон Бер се и ще се оказва „вестоносец“ на Православието в Северна Америка.

  Повече информация за О. Джон Бер може да се намери тук: http://www.svots.edu/Faculty/John-Behr/index.html/

  Това е една статия на О. Джон Бер която може би резюмира относително добре богословския му подход:
  http://www.svots.edu/files/Faculty/John-Behr/2001-06-svtq-behr.pdf