Нов Синаксар на Православната Църква


Източник: indiktos.gr

Гръцкото издателство “Индиктос” вече пусна на пазара шест тома от Новия Синаксар на Православната Църква, дело на монах Макарий Симонопетритис. Паралелно с гръкоезичното издание, Синаксарът се издава и на английски език.

Трудът “Нов Синаксар на Православната Църква” представлява една обща и актуална панорама на цялата агиоложка традиция на Православната Църква. Така до светците от византийската епоха са представени и новомъчениците, местни светци, наскоро канонизираните, както и светците от поместните църкви (България, Русия, Сърбия, Румъния, Грузия, Америка, Чехия). За първи път в една православна агиоложка колекция е направен опит за по-системно поместване и на най-известните светци от Запада, живели преди схизмата от 1054 г. Езикът се характеризира с непосредственост и неизкуственост, тъй като е насочен към всички вярващи.

Друго положително качество на Синаксара е използването на голям брой миниатюри от Менология на Василий ІІ (ХІ в.), който заема много важно място в историята на византийската агиология и иконография. Новият Синаксар ще бъде издаден в 12 тома. Той се издава паралелно и на английски език, като един том от английското издание съответства на два тома от гръцкото. Цената на том (на гръцки или английски) е 25 евро.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...