Обща молитва и съвместни декларации в Йерусалим за спиране на пандемията



Кризата с коронавируса засегна силно и култовите места в Йерусалим. Палестина е „блиндирана“ с цел ограничаване на заразата. Палестинското министерство на здравеопазването отменя посещения на туристи по Светите места, заедно с отмяната на всички резервации в хотелите, затварянето на училища и офиси, всички спортни и социални дейности. Затворени са храмовете, параклисите, религиозните домове и каквото и да е място за култ във Витлеем, но също тези в Бейт Жала, Бейт Сахур и Йерихон.

Във връзка с извенредното положение на 26 март в Кметството на Йерусалим се е провело уникално по характер събитие – обща молитва на монотеистичните религии за спиране на пандемията. Според свидетелствата на западните медии, в молитвата са участвали главите представители на всички основни вероизповедания в Светите земи:  представители на авраамитските – еврейската и мюсюлманската религия, християнските – православни, римокатолици и арменци, и представители на други вероизповедания. Всяко изповедание в Йерусалим е  провело молитвата според собствената си религиозна традиция.

От страна на християнските общности са присъствали: патриархът на Йерусалим Теофил III, апостолическият администратор на Латинската патриаршия архиепископ Пицабала, арменският патриарх на Йерусалим Нурхан Манугиан, отец Франческо Патън и пазител на Светата земя, и други. Те са заявили, че за Възкресение празненствата на православната, латинската и арменската общност ще продължат редовно, макар че поради съображения за безопасност и за да се избегне рискът от разпространение на covid-19, е решено броят на участниците да бъде ограничен до няколко души.

Според отец Франческо Патън, служещите в базиликата на Гроба Господен са се договорили, че тя ще продължава да бъде място за молитва, така че трите общности – православни, католици и арменци,  ще продължат нормален редовен ритъм на молитва, насочена към болните, към здравните работници, към хората с граждански и пастирски отговорности. В същото време Базиликата ще продължи да провежда празненствата, които са типични за периода на Великия пост и след това за Страстната седмица.

Следователно храмът на Гроба Господен ще остане отворен за празненствата, естествено зачитайки разпорежданията, които избягват разпространението на заразата, като например намаляване на броя на присъстващите до 10-12 човека. Всички християнски деноминации са длъжни да изпълняват разпорежданията, за да може Светият гроб да продължи да бъде място на молитва, извор на надеждата. На това място Иисус Христос е преодолял злото и смъртта и богослужението трябва да продължи, дори и в много ограничен брой участници.

Според отец Ибрахим Фалтас, съветник на Кустодията на Светите земи, общата молитва в Йерусалим е за спиране на пандемията е по инициатива на кмета на Йерусалим, Моше Лъв. Отец Ибрахим допълва: „Господ ще ни помогне да спрем този вирус по целия свят. В Йерусалим, както и в останалата част на Светите земи, хората се страхуват и искат да се молят… Това е невиждана ситуация, никой никога не е преживявал подобно нещо…  Идващият Великден ще се изрази в молитва за целия свят, защото ние имаме вяра, имаме надежда, че възкръсналият Христос ще ни спаси от този вирус и ще ни изпрати мир“.

Поради тежката ситуация с коронавируса християните, които извършват богослужения на Божи Гроб и се грижат за Светите места, излязоха с общи декларации на 16 март „Patriarchs and Heads of Churches urge communities to adhere by Coronvirus precautions“ (https://www.custodia.org/en/news/patriarchs-and-heads-churches-urge-communities-adhere-coronvirus-precautions), на 21 март „Statement from the three communities of the Holy Sepulchre“ ( https://www.custodia.org/en/news/statement-three-communities-holy-sepulchre ) и на 26 март „Statement on the Holy Sepulchre“ (https://www.custodia.org/en/news/statement-holy-sepulchre).

Декларациите са подписани от всички патриарси и ръководители на църквите в Йерусалим: Йерусалимска патриаршия, Арменска апостолска православна патриаршия, Апостолически администратор на Латинската патриаршия на Католическата църква, Кустодия на Светата земя, Коптска православна патриаршия на Йерусалим, Сирийска православна патриаршия, Етиопска православна патриаршия, Гръко-мелкитска католическа патриаршия, Маронитска патриаршеска екзархия, Епископска църква в Йерусалим и Близкия изток, Евангелска лутеранска църква в Йордания и Светата земя, Сирийска католическа патриаршеска екзархия, Арменска католическа патриаршеска екзархия.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...