Охрид: Световна конференция за диалог между религиите през есентаМоже да харесате още...

19 Отговори

 1. Владислав каза:

  „Приносът на вярата и културата към мира, взаимното уважение и съвместния живот”… трите подтеми… са: „Истински мир между народите е невъзможен без истински мир между религиите”, „Религията и образованието, тяхната роля в трансформацията на обществото” и „Приносът на общите ценности на различните култури и религии за бъдещето на човечеството”…

  Подсъзнателното впечатление, с което остава богословски неграмотният човек от тази статия е такова:
  Симпатия, стремеж към сближаване и единство с другите народи, подкрепено от основната християнска добродетел – любовта към ближния, стремеж към един по-съвършен свят с повече мир, любов и разбирателство между хората… в което религиите могат много да помогнат. Следователно е необходимо сътрудничество между тях. Как могат някои православни епископи да се дърпат от такова едно добро нещо и как смеят, след като Христос ни учи на любов и мир?…

  Мога още да продължавам в тази линия. Нека богословски грамотните хора и психолозите да направят анализ на такива едни разсъждения и внушения. За мен това е подготовка на почвата за насаждане на засилен стремеж към икуменизъм – и то не разумен и верово неотстъпчив, както призовава именно дякон Кураев – а към икуменизъм бързо и на всяка цена. Подобно манипулиране на едва-що проявилите някакъв интерес към православието хора и тези, които току-що навлизат в православното вероучение и църковния живот е вредно за Църквата.

 2. Дон Кихот каза:

  Владиславе,

  Колко ти плаща „епископ“ Фотий, за да правиш реклама на православния талибанизъм?

 3. iliana каза:

  не вярвам да му плащат нещо, защото от такава „реклама“ едва ли имат полза. от друга страна твърди се, че няма лоша реклама…

  владиславе, сериозно, ако не можеш да направиш разлика между информация и пропаганда – това си е твой проблем. но ако ще се изживяваш като „лакмус“ за определяне на икуменическо съдържание и ще лепиш съмнителни етикети под всяка втора международна новина – това става проблем на администраторите.

  на всеки читател е дадена глава на раменете. не се опитвай да си глава на всички :-).

 4. izvor каза:

  Абе, хора, вие не сте ли чували за спам? А иначе, що не пробвате да смените снимката 🙂 Може проблемът на човека да е там 🙂

 5. sunday driver каза:

  една хубава жена ще се появи на снимка в този сайт, пълен с брадати мъжки лица и ще оплескате работата! ха сте махнали анжелина, ха съм се отписал!

 6. Владислав каза:

  Или имам право да си казвам мнението, или нямам. Ако пък нямам такова право, защото тук някои хора не могат да носят на критика, от която ги боли (защо ли?) – то давай, използвай правата си на администратор!

  Всъщност, аз отдавна се чудя кога ще започнете да триете постингите ми наред или направо, чисто и просто ще ми прекратите регистрацията. Това ще бъде страшно показателно и мисля, полезно за Църквата; защото ще бъде една добра демонстрация за някои неща, които стават тук напоследък.

  Аз спазвам цивилизован тон, говоря по същество (по темата на статията) и много рядко нападам някого лично, освен, ако ми се налага да изкритикувам антицърковните му убеждения например, но това също не е нещо лично – това са надличностни убеждения.

  Ти страхуваш ли се от лакмуси? Може би наистина ИМАТЕ нужда от такива. Ако обаче са ви просто неудобни, така си кажи – криво да седим, право да говорим. Ако пък ми е „крива боята“ на лакмуса – може просто надменно да ме игнорирате, или да си направите труда да ме опровергаете. Вместо това обаче проявявате странна нервност и нетърпимост към критиката.

  Не всяка втора, а всяка една (първа 🙂 ) статия имам право да критикувам – ако за мен важат общите правила; ако не богохулствам и не обиждам. („Невинните шегички” като тези по-горе на Дона тук явно са масово явление и не би трябвало да се броят.) Откога имаш проблем с моите мнения? (Или с личността ми?) Аз си имам отговор. Нека да видя твоя!

 7. Jessie каза:

  Така де, човекът си има право на свое становище – какво сте гракнали срещу него?! Освен това тая вселенска спасяваща конференция ми се чини е ситуирана по принципа „зеле с мармалад“ – Владислав – не им се връзвай, там едва ли ще обменят и две приказки, свързани със спасителната мисия на религията и верската търпимост. По-скоро ще отидат все същите хора, които навсякъде изпълват пространството с популизъм и самореклама 🙂 То мястото на конференцията е показателно – Охрид – образец на междугалактическа толерантност от всякакъв вид и цвят 🙂
  Не знам за вас, но на мен ми звучи съвсем карикатурно 🙂

 8. izvor каза:

  Ами след като не ви харесва конфересцията, пишете до участниците и си кажете мнението. Лелеееее, голямо реване – то лакмус ли не беше, то зеле с мармалад ли?

 9. iliana каза:

  хората носят на критика, но не носят на глупости.

  проблем с личността ти нямам. не се преувеличавай :-). а мненията ти имам хроничен проблем. но не е сериозен, не си го слагай на сърце.

  джеси, има право всеки на мнение по същество – ок, така е. но не е ок да се нарича една обикновена, при това преведена без коментар информация „замаскирана проикуменическа статия“, при това „отново“… защото това наричане има ясен подтекст – тук се занимават с проикуменическа пропаганда. а това е невярно и елементарно.

  иначе проявата си е е някакъв шарен балон пореден, но това е друг въпрос… от материала просто научаваме какво се случва.

 10. izvor каза:

  защото пациентите ми са меко казано преблемни случаи. Не са лоши, но повечето са с маниакална обсебеност. Обичат да привличат вниманието към себе си и изпитват удоволствие, когато някой повярва в значимостта им. Живеят с фикс идея – обикновено спасяват света от някого. Освен това диагностицирането не е никак лесно, защото на пръв поглед хората изглеждат б.о.

 11. Дон Кихот каза:

  Аз предпочитам да има снимка на Илиана, отколкото на Анжелина :-)))
  .
  Това вардарско джамбуре няма нищо общо с жидомасонския заговор, цифрите 666 по продуктите и в празните кратуни и пр., а е пределно ясна PR акция на македонското правителство с цел влизане в световните новини и напразно хвърляне на средства на фона на отчайващата бедност и изостаналост на тази страна без бъдеще.

 12. Владислав каза:

  „…защото това наричане има ясен подтекст – тук се занимават с проикуменическа пропаганда. а това е невярно и елементарно.“

  Добре звучи, но е… гола декларация. Може да си направите банер с надпис: „Икуменизмът не е тема за нас“, „Нямаме отношение към икуменизма“ или „Изобщо нищо общо нямаме с това, което ви се струва и с такива работи не се занимаваме“. Аз пък ще си отворя папчица с всички ваши материали, които „пасват“ на горната декларация. Впрочем, какво стана с администраторската заплаха? Не съм ли достатъчно глупав? Но за мнението, че „говоря глупости“ засега няма ДОВОДИ. Затова, то е по…-странно от моето, което е поне обосновано. Други ще отсъдят.

  „Докторе“, светът не може да бъде „спасен“ от нас. Това не значи, че трябва да си затваряме устата пред нередностите (както на някои тук им е удобно), защото всеки отговаря пред съвестта си и е длъжен да прави това, което мисли за добро. Аз не те наричам „луд“, както правиш ти. Не си единственият читател, за да играеш на „психиатър“. Някои си мълчат, но не мислят като теб. Кого и какво „спасяваше“ Илиана, когато нападаше Варненска епархия с „анализи“, очернящи владиката и грубо месещи се във вътрешните църковни дела? Когато някои хора се изживяват като „спасители на Църквата“ (!) чрез хвърляне на кал, ти не пишеш коментари. Вероятно си доволен. Сега обаче бързаш с „диагнозите“. Не ти ли е някак двоен стандарта?

  Ясно ми е, че мероприятието само по себе си е нищожно. Но тук ми е интересно отношението на редакцията.

 13. Владислав каза:

  От цялото море информация наоколо, от което обаче (чудно защо) избирате предимно НЯКОИ все уж най-невинни неща.
  (Някакъв коментар по същество?…)

 14. prezvytera каза:

  Ами да, когато трябва да смеля десетки набиващи се в съзнанието ми информации, които трябва да изчета, за да подбера нещо за публикуване, обикновено може и да не са най-добрите, но това има в момента из световния новинарски поток, за които отговарям, така че задоволявайте се с това, което ви се предлага. Ако намерите нещо по-подходящо за публикуване, моля да се свържете с редакцията, с радост ще го качим. Лично към мене можете да се обръщате за новини от македонски, сръбски и френски източници. И да кажа, че проявявам пълна безпристрастност към информацията, стига наистина да е информация. Признавам, че в някои „преводи със съкращения“ ми се е случвало да окастрям текстовете от доста цветисти изрази, които ме карат да се смущавам и червя, като ги чета, питайки се дали бясното ни изливане на мнение в „защита“ на вярата ни прави по-православни пред очите Божии.

 15. Владислав каза:

  „…но това има в момента…“ Но все пак нещо трябва да се качи, и ето…
  Задоволявам се напълно. Който е борец за свободата на светските медии да се тикат където си искат, да коментират каквото си щат и да изискват (!) при това информация и прозрачност, би трябвало да дава същата „свобода на словото“ и на другите. И същата прозрачност. Но, както казах в една статия, явно има сериозен проблем на доверието…

 16. Jessie каза:

  „…така че задоволявайте се с това, което ви се предлага.“
  зорлем се набутах в тая разправия, не че много ми се участваше в нея, ама като съм на всякоя манджа мерудия 🙁
  Някога чували ли сте за Макиавели? В много сбито резюме той казва, че за да има кого да управляваш и над кого да властваш, трябва да се държиш добре с поданиците си, щото в противен случай те ще измрат или ще се разбягат…
  Ако ползваме разсъжденията на стареца в нашия случай, не ви ли се струва, че „ще се задоволявате с това, което ви се предлага“ някак върви с плясък на камшик. Ще се задоволяваме, ако искаме. Щото ние сме тука по желание. А на вас ви се плаща, за да ни избирате от „световния информационен поток“ информацията. Я малко повече уважение към читателите (в случая ползвателите на сайта), моля.
  Пък и продължавам да смятам, че по презумпция всеки си има право на своето мнение, колкото и различно или невярно да е то.
  Колкото до материала – много си е приличен, вчера и аз го четох из македонските сайтове 🙂
  Само пледирах за малко повече уважение към потребителите – това е.
  „Ще се задоволявате с квото ви дадем“ ми звучи малко в повече авторитарно…което едва ли е политиката на сайта.
  Ама вие си знаете, де 🙁

 17. prezvytera каза:

  Моля да ме извините за израза, съвсем не съм имала това предвид и съжалявам, че сте го разбрали по този начин. На мене също ми се налага да се задоволявам с това, което ми се предлага от „световния информационен поток“ и се стремя да избирам новините, така че по възможност да стават за четене и същевременно да информират за нещо. Разбира се, още повече бих се радвала, ако можеше да се срещат повече новини от типа – „В манастир Х се състоя бдение срещу празника на … и църквата беше пълна“, но за съжаление такива новини няма, а защо ли? Или че чудо е спасило от вроден дефект детенцето на благочестиви родители, но и такива неща рядко се съобщават. А впрочем, независимо от убежденията ни, не е зле човек да бъде информиран за нещата, които стават по света. Всеки умен човек може да си прави подходящите изводи за това, но не за уредниците на сайта, а за това накъде върви светът. Поне мисля, че това има някакъв смисъл. Простете на нас грешните, защото всеки човек разсъждава по човешки, а последен Съдия знаете кой е.

 18. Jessie каза:

  Малко изместихме темата…ама учтивият отговор изисква…учтив отговор 🙂
  „…но за съжаление такива новини няма, а защо ли?…“
  Няма такива новини защото, ако медиите бъдат изпълнени с позитивни новини и информации, току-виж църквите наистина вземат да се изпълнят и хората вярно почнат да обичат повече Бога…и себе си.
  Ама това не е полезно, понеже най-лесно се управлява тълпа безверни, уплашени люде без Бог и без корен…
  Затова са пълни новините с убийства и побоища, които водят на свой ред до други убийства и още насилие. Ако има инфо за нова църква, това би довело само до построяването на още църкви…а това (не искам да развивам теории за конспирацията), но понякога ми се струва, че някой НЯМА, ама много няма интерес от такива неща.
  Точно поради същата причина форумът в Охрид може би ще е изобилно медийно отразен и папараците ще си щракат на воля Анджелина, а верската търпимост – както винаги – ще е на последно място в дневния ред.
  За което вие нямате никаква вина, разбира се, сега да не си помислите, че искам да нагрубявам някого персонално… само връщам жеста (този с отговора) 🙂

 19. izvor каза:

  Всичко тръгна от една заявка за диагноза. Вие обаче сте последните, които трябва да се натоварвате с чужд проблем.