Паметник на св. Александър Невски беше открит в БелградНа 18 ноември 2021 г. в сръбската столица откриха паметник на светия благоверен княз Александър Невски, съобщава сайтът на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия.

Същия ден света Литургия в белградския храм „Св. Александър Невски“ отслужи Негово светейшество Сръбският патриарх Порфирий в съслужение с игумена на Александро-Невската лавра в Петерург – Кронщадския епископ Назарий и други руски и сръбски духовници. След края на богослужението се състоя литийно шествие към мястото, където бе монтиран паметникът, и той бе осветен от Негово светейшество патриарх Порфирий.

На церемонията присъстваха губернаторът на Петербург А. Д. Беглов, кметът на Белград Зоран Радоичич, заместник-председателят на руския парламент А. М. Бабаков, посланикът на Русия в Сърбия А. А. Боцан-Харченко и други официални лица, а също и жители и гости на сръбската столица.

„Св. Александър Невски ни учи, че Бог не е в силата, а в правдата. Да бъде благословено единството на всички православни народи по неговите молитви“, каза в словото си Негово светейшество.

„Нека се стремим да следваме примера на светеца в моменти, когато над нашите народи се сгъстяват буреносни облаци“, подчерта епископ Назарий и отбеляза, че молитвите на благоверния свети княз както никога досега са ни нужни в това трудно време.

Бюстът на св. Александър Невски е подарък от Санкт-Петербург за Белград в годината, когато се отбелязват 800 години от рождението на светия княз.

 

 

Превод: Андрей Романов

Източник: Mospat.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...