Папа Бенедикт XVI e привлякъл двойнo повече дарения от предшественика си


Източник:  Нетинфо

Ватикана е в добро финансово състояние, след като претърпя значителни загуби през 2000-2003 г.Откакто папа Бенедикт XVI е начело на Католическата църква, тя е получила двойно повече дарения, отколкото при папа Йоан Павел II, стана ясно от бюджета на Ватикана.
Рацингер надминава Войтила със 102 милиона долара, събрани през 2006 г., срещу 59 милиона, събрани през 2005 г.
Става въпрос за пари, дарени от вярващи и от асоциации на всички католически църкви по света. Тук влизат и даренията, направени на различни католически организации и ордени, предава БГНЕС.

Тези пари биват вписвани от Секретариата на Ватикана в графата "за милосърдието на папата". Това са средства, с които папата може да се разпорежда както пожелае.
В миналото, когато сметките на Ватикана са били на червено, често се е прибягвало и до тези средства.

Сега обаче това няма да се наложи, тъй като за трета поредна година Светият престол е на печалба.
Това се дължи до голяма степен и на доброто състояние на финансовите пазари, заради които през 2000-2003 г. сметките на Ватикана претърпяха огромни загуби.
В Светия престол не съществуват данъци. За да заплати 2704-те си служители, той прибягва до дарението на Италианската държава, направено му през 1929 г. и инвестирано на борсата.
Други 1700 служители пък работят за държавата Ватикана.
След многобройни загуби и печалби на борсата през изминалите години "съкровището" на Ватикана в момента достига 2,4 млн. евро.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...