Папа Франциск ще провъзгласи за блажени седем духовници от Румъния, пострадали от комунистическия режимНаскоро папа Франциск е подписал декрет за провъзгласяването на седмина гръко-католически епископи в Румъния за блажени. Процедурата от страна на Римокатолическата църква за провъзгласяване на тяхното блаженство е започнала през 1994 г.

Седмината епископи, загинали в комунистическите затвори между годините 1950 и 1970 г., са: Валериу Траян Френциу, Василе Афтение, Йоан Сучиу, Тит Ливиу Кинезу, Йоан Бълан, Александру Русу и Юлиу Хосу.

През 1948 г. гръко-католическата църква е била официално забранена от комунистическата власт, нейните духовници е трябвало да станат православни. Онези от тях, които са отказали, са били хвърляни в тъмница, където някои от тях са намерили смъртта си.

Тържествената служба, посветена на румънските епископи, ще бъде и централното събитие на посещението на папа Франциск в Румъния, което ще се състои от 31 май до 2 юни, малко след посещението му в България.

Решението на Римокатолическата църква провокира дискусия сред северните ни съседи за ускоряване от страна на Румънската православна църква на процедурите, свързани с канонизацията на пострадали от комунистическия режим православни духовници и миряни, станали новомъченици за вярата.

 

Източник: www.activenews.ro

 

 

Please follow and like us:

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ:

Споделете в социалните мрежи