Патриарх Кирил призова вярващите да продължат делото на убития свещеник



altПо време на погребението на убития свещеник-мисионер Даниил Сисоев, което се състоя вчера, патриархът на Москва и цяла Русия Кирил призова за продължаване на делото му – проповедта на християнството и защитаването на Божията правда, съобщава РИА Новости. 

„Предстоенето ни пред този ковчег трябва да ни подтикне към дълбоки размисли за смисъла и характера на проповедта в съвременния свят, за важността на служението на Божието дело така, че всяка наша дума да достигне ума и сърцето на този, който я слуша“, каза главата на Руската православна църква, обръщайки се към многобройните представители на православното духовенство и миряните преди завършване на литията в храма “Св. св. Петър и Павел” в московския район Ясенево.

По думите на патриарха, словото Божие нерядко предизвика невероятна злоба у онези, от които то изисква да преразгледат своя живот.

„Отец Даниил направи много за утвърждаването на Божията правда, участвайки в различни дискусии, диспути. Но сигурно най-силното му слово е това, на което сме сидетели днес. Ако убиват човек заради Божията правда, това означава, че тази правда притежава огромна сила”, подчерта патриархът.

Той напомни думите на Тертулиан за това, че „кръвта на мъчениците е семето на християнството“. „Всяка нова кръв, пролята за Христа, е посявала изобилни семена на вярата и събирала жетва”, добави предстоятелят на РПЦ.

„Животът и смъртта на отец Даниил е велико семе, което, бидейки посято в плодоносна почва, ще донесе плод”, смята патриарх Кирил.

По думите му, убитият бе „верен на Бога дори в смъртта си”. „Нека в нашите сърца се запази вечна молитвена памет за убития раб Божи йерей Даниил”, пожела главата на Руската църква.

По завършване на литията ковчегът с тялото на отец Даниил беше изнесен от храма, където с починалия можаха да се сбогуват още много вярващи, дошли да го изпратят в последния му път.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...