Инокентий Корсунски протестира срещу намерението на Гавриил Комански да служи в Нотингам



Временно управляващият Сурожката епархия на Руската православна църква архиепископ Инокентий Корсунски е оценил като незаконно намерението на архиепископ Гавриил Комански (Цариградска патриаршия) да отслужи на 27 август литургия в храма на Московската патриаршия в Нотингам, Великобритания.

Съобщение за плановете на екзарха на Константинополския патриарх се появи тези дни в сайта на английския викариат на Екзархата на православните руски църкви в Западна Европа.

„Като временно управляващ Сурожката епархия изразявам решителен протест срещу Вашите абсолютно незаконни действия, против вмешателството във вътрешните дела на чужда епархия и принадлежащите й енории”, – се казва в писмото на владиката Инокентий до архиепископ Гавриил, текстът на което бе предаден в петък в „Интерфакс”.

На екзарха на Константинополския патриарх, се отбелязва в посланието, трябва да му е „добре известно за разделението и страданията на паството в Сурожката епархия”, в това число и за ситуацията на енорията в Нотингам, където засега „нито настоятелят, нито част от енориашите са тръгнали по пътя на каноническото решаване на проблемите”.

„А вие, вместо да помагате за каноническото и мирно решаване на съществуващите проблеми, с беззаконните си действия сеете още по-голям смут в умовете и сърцата на хората”, – пише владиката Инокентий на Гавриил Комански.

Временно управляващият Сурожката епархия е изразил също така дълбоко съжаление от това, че владиката Гавриил не е взел под внимание предишните му молби, и е напомнил за „пагубните последствия” от подобна църковна политика.

„Считам за свой дълг да Ви предупредя, владико, че с подобни тежки неканонични действия вземате върху себе си отговорността за още по-силното влошаване на отношенията между Руската православна църква и възглавяваната от Вас архиепископия”, – е заявил архиепископ Инокентий. (Интерфакс)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...