Положението на Вселенската патриаршия в Турция обсъдено в Съвета на Европейския съюз



Източник:
SOP

Положението на Вселенската патриаршия в Турция, и най-вече системното поставяне под въпрос на международния й статут, е било изложено от гръцката министърка на външните работи Дора Бакоянис по време на Съвета на Европейския съюз по общите въпроси и външните отношения, състоял се на 23 и 24 юли 2007 година в Брюксел.

„Министрите изслушаха с тревога доклада на гръцката делегация за неотдавнашното решение на Турския касационен съд, засягащо Вселенската патриаршия, и последствията от него върху религиозната свобода”, се отбелязва в заключението от срещата. Гръцката министърка е изпратила и писмо до европейския комисар по разширяването Оли Рен, с което го е информирала за проблемите, които среща патриаршията, подчертавайки, че непризнаването на статута на патриаршията – която между впрочем е лишена и от статут на юридическо лице – позволява на Турция да използва всички юридически средства, за да подчини дейността й на един колкото стриктен, толкова и задушаващ контрол.

Извън срещата на Съвета на ЕС, Дора Бакоянис е разговаряла и с председателя на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс за развоя на политическата ситуация в Турция като цяло и за възможните последици за Вселенската патриаршия. Двамата са осъдили в съвместна декларация решението на Касационния съд на Анкара от 27 юни тази година, с което се отказва признаването на титлата „вселенски патриарх” на константинополския първойерарх. Те са подчертали, че това решение представлява вмешателство в дела от изключително религиозен характер и опит да се омаловажи ролята на патриаршията. Двамата са апелирали също така Турция да признае международния статут на Вселенската патриаршия, да узакони правния й статут и да й позволи да приема клирици от всички националности, необходими за доброто й функциониране. Те са обърнали внимание и на това, колко е важно да се опазят недвижимите имоти на патриаршията в Турция, и на необходимостта от повторното отваряне на Православното богословско училище в Халки, остров Хейбелиада, близо до Истанбул, закрито от турските власти през 1971 година. Накрая, Бакоянис и Мартенс са изразили надежда, че доброто функциониране на патриаршията ще бъде осигурено в съответствие с член 9 на Европейската конвенция за правата на човека.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...