Послание на Генералния секретар на ООН до участниците в Световната среща на религиозните лидери


Кофи АнанИзточник: Патриархия.Ру

С радост приветствам всички уважаеми участници в това събрание на религиозните лидери. Хората на вярата – мъжете и жените – оказват значително влияние върху поведението на личността и обществото. В качеството си на пастири и наставници, вие можете да бъдете проводници на промени, вдъхновявайки хората за нова висота на общественото служение. Вие можете да помогнете за преодоляването на бариерите на невежеството, страха и неразбирането, разпространили се подобно на чума в нашия свят. В своя съвместен труд на тази Световна среща вие можете да покажете пример за междуконфесионален диалог, сътрудничество и уважение.

Вашата Световна среща може също така да допринесе за засилването и развитието на "Алианса на цивилизациите", създаден от мен през миналата година по инициатива на министър-председателите на Испания и Турция. Алиансът е отговор на тероризма, екстремизма, на засилващите се обществени напрежения и другите прояви на омраза и нетърпимост, с които се сблъскваме толкова често през последните години. Целта на Алианса е да помогне на международната общност да формулира общ подход по проблема за осигуряването на мирното съвместно съществуване и преодоляването на предразсъдъците и неверните възгледи, които заплашват мира в целия свят.

Знам, че вие, както и аз, сте загрижени от обстоятелството, че религията често се възприема в новините като извор на конфликти. Отчасти това е така, защото медиите отделят внимание на най-радикалните случаи и актове на насилие, а отчасти – защото те отразяват сложното преплитане на религията и политиката. Но и религиозните лидери също носят определена отговорност. Вашето участие в тази среща на кръстопътя между различните вери и конфесионални граници може да ни насочи по път, който вдъхва голяма надежда.

Моят предшественик Даг Хамаршелд веднъж каза: "ООН е задължително извън всички конфесии. И въпреки това Организацията на обединените нации е инструмент на вярата. В качеството си на такава тя се вдъхновява от това, което обединява, а не от това, което разделя великите световни религии". Въпреки че духовните и религиозни практики се различават значително, в основата им са универсалните ценности – милосърдието, търпимостта, любовта към ближния. Нито една традиция не може да претендира, че владее монополно тези ценности и учения. Напротив, те са органично присъщи на човешкия дух и са фиксирани в международното законодателство за правата на човека. Те също така са и духът на Устава на ООН и са в основата на нашия стремеж към всеобща хармония и мир.

Вие можете да вдъхнете живот в тези ценности чрез вашите общини и конгрегации по целия свят. Международната общност приветства усилията ви и очаква нови действия, насочени към заздравяване на общите ценности, които лежат в основата на световните религиозни традиции. Надяваме се, че вие ще покажете на всички интегриращата роля, която религията е способна да играе в нашите усилия за всеобщ мир. Благодаря ви за предаността ви към делото и за лидерството ви. Моля ви да приемете моите приветствия и пожелания за успех на Срещата.

Кофи А. Анан

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...