Православна енория в Северна Корея се присъединява към Руската православна църква


Източник: Interfax

Православното паство на църква, строяща се в Пхенян, Северна Корея, в чест на Живоначалната Троица, ще бъде под омофора на патриарха на Москва и на цяла Русия Алексий II.

Светият Синод на Руската православна църква взе това решение в понеделник по време на лятното си заседание в Свето-Троицката Сергиева лавра. Решението на Синода е в отговор на обръщение към Негово Светейшество патриарх Алексий II от председателя на Православния комитет на Северна Корея Хо Ир Зин, получено през юни.

Освещаването на първия камък на църквата в чест на Живоначалната Троица в Пхенян бе направено през април 2003 г. от Калужски и Боровски архиепископ Климент (понастоящем митрополит и администратор на Московската патриаршия). Изграждането на църквата приключи успешно.

През май 2003 г. в Москва Егоревският епископ Марк ръкоположи севернокорейските студенти от Московската духовна семинария Теодор Ким и Йоан Ра в дяконски чин за по-нататъшна служба в Северна Корея.

Руската духовна мисия в Корея е създадена през юли 1897 г. Първите мисионери пристигат в Корея през февруари 1900 г. След Втората световна война патриарх Алексий І издава указ, който потвърждава, че мисията е под юрисдикцията на Московската патриаршия. Тя продължава своята работа до 1949 г., когато властите в Северна Корея изгонват последния глава на мисията архимандрит Поликарп (Приймак) и конфискуват цялата собственост и земя.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...