Папа Бенедикт ХVІ може да присъства на икуменическата среща в Румъния през 2007 година



Източник:
Roumanie.com

Папа Бенедикт ХVІ би могъл да присъства на 8 септември 2007 година на Европейската икуменическа асамблея в Сибиу (централната част на Румъния), – това е заявил на 31 март пред агенция „Ромпрес” митрополитът на Трансилвания Лаурентиу.

„Поканихме папата още на срещата ни през януари в Рим. Тъй като през септември 2007 година той ще бъде на посещение в Австрия, за него ще бъде по-лесно да дойде в Сибиу, и кардиналът на Виена ще подкрепи намеренията ни”, – е уточнил митрополит Лаурентиу.

В началото на годината, митрополитът на Трансилвания и този на Молдавия, Даниил, са се срещнали с папа Бенедикт ХVІ в Рим, където са разговаряли с него за бъдещата Европейска икуменическа асамблея в Сибиу.

Митрополитът на Трансилвания е потвърдил, че Румънската православна църква вече е предприела официални действия пред президента на Румъния, за да може папа Бенедикт ХVІ, в качеството си на държавен глава, да бъде поканен в Сибиу през 2007 година от президента Траян Басеску. Папата ще бъде също така поканен в Сибиу от Румънската патриаршия и от организаторите на Европейската икуменическа асамблея.

„Поканата все още не е отправена. Папата ще бъде поканен най-вероятно съвсем скоро. Това ще бъде официална покана от страна на всички църкви”, – е заявил в петък в Сибиу един от организаторите на икуменическото събитие на 2007 година, монсеньор Алдо Джордано, от името на Съвета на епископското съвещателно тяло на Европа (СЕСТЕ).

Организаторите на Европейската икуменическа асамблея дискутират тези дни в Сибиу детайлите на събитието през 2007 година. Европейските икуменически асамблеи се организират от двата организма, намиращи се в Швейцария, които представляват традиционните християнски църкви в Европа. Католиците са представени от СЕСТЕ, в който участват всички католически епископски съвети в Европа. Съветът на европейските църкви е съставен от 125 църкви от Европа, между които Румънската православна църква, лютеранската и реформираната църкви в Румъния.

Първата Европейска икуменическа асамблея  се е състояла през 1989 година в Базел (Швейцария), втората – през 1997 година в Грац (Австрия), а Сибиу е бил избран, за да посрещне третата. Повече от 2500 църковни делегати, главните духовни водачи на християнството ще се срещнат за пет дена през 2007 година в Сибиу, като темата на срещата ще бъде „Светлината Христова осветлява всички. Надежда за възраждане и единство в Европа”. Религиозното събрание ще се състои от 5 до 9 септември и ще съвпадне с културните мероприятия, организирани по повод на това, че Сибиу ще бъде европейската столица на културата. (Ромпрес)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...