В Сърбия бяха отслужени панихиди за жертвите на агресията на НАТО



Източник: Благовест-Инфо, Влада Републике Србиjе

По благословение на Негово светейшество сръбския патриарх Павле в сръбските православни храмове бяха отслужени панихиди за жертвите на агресията на НАТО през 1999 г. Президентът на Сърбия Воислав Кощуница присъстваше на службата в съборната църква "Св. Марк" в Белград, съобщава сайтът на правителството на Република Сърбия.

Освен президента на траурната служба, отслужена от епископ Атанасий Йевтич, присъстваха министрите от правителството на Сърбия и близките на загиналите по време на бомбардировите през 1999 г.

На 24 март 1999 г. започна военната интервенция на НАТО срещу Съюзна република Югославия, след което беше въведен международен протекторат над сръбския край Косово и Метохия. По време на жестоките бомбардировки, продължили 78 дни и получили циничното име "Милосърдни ангели", загинаха около 2500 граждански лица, в това число 89 деца, повече от 10 000 души бяха ранени.

В рамките на агресията бяха нанесени 2300 въздушни удара по 995 обекти. 1150 бойни самолети на НАТО изстреляха 1300 ракети, 36 000 касетни бомби и 15 тона боеприпаси с радиоактивни примеси не само по военни, но и по граждански обекти, сред които болници и мостове.

Освен т. нар. военни цели, на бомбардиране бяха подложени колони от бежанци на територията на Косово и Метохия, влак с цивилни пътници в Гърделичката клисура, мостът във Варварино, градският площад в Ниш, посолството на Китай в Белград и др. След бомбардирането на една от белградските болници загинаха десет болни, а в сградата на телерадиокомпанията на Сърбия – 16 сътрудници. Бяха разрушени и мостовете над Дунава.

В памет на загиналите по времето на агресията бяха възложени цветя в местата на бомбардировките.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...