Православна школа по жестомимичен език бе проведена в Минск



В резултат на  усилията на Беларуската православна църква в Минск бе организирана лятна православна школа по жестомимичен език, която привлече желаещи да се обучават не само от цяла Беларус, но също от Русия и Литва.

Организатори на училището, което се проведе от 29 август до 7 септември, са Синодалният отдел за религиозно образование и катехизация и Братството на св. Йоан Богослов от Минска епархия, съобщава Беларуската православна църква.

Лятното училище по жестомимичен език стартира миналата година с два пробни курса. Тази година програмата беше разширена, като бе предвиден и онлайн формат в допълнение към присъственото участие.

Беларуската църква покани преводачи на жестомимичен език с дългогодишен опит, за да обучат участниците в основните жестове, с допълнителен акцент върху църковните термини. Те имаха възможност да присъстват и на Божествената св. литургия със симултанен жестомимичен превод, на което много ученици станаха свидетели за първи път.

Участниците също така имаха шанс да подложат обучението си на проверка – църквата „Свети Невинни от Витлеем“, където се отслужи Литургията, има активна общност на лишени от слух хора и хора с увреден слух повече от 20 години.

Литургичният речник по белоруски жестомимичен език е разработван от специална комисия в продължение на 25 години. Всяка дума или фраза е щателно сравнена с древногръцки език, като специалистите се позовават на това как се изобразяват конкретни думи на украински, полски и други езици.

Засега има една църква в Минск, която предлага пълен жестомимичен превод на Божествената св. литургия, но преводачи доброволци могат да бъдат назначени в други енории с покана.

 

Източник: oroik.by

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...