Православни и католици търсят път за съвместно християнско свидетелство във Виена


Източник: Интерфакс

Днес във Виена се открива международната конференция "Душата на Европа. Мисията и отговорността на църквите". Форумът е организиран от Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия и Папския съвет за култура при подкрепата на католическата организация Pro Oriente. Участниците – религиозни дейци, учени, журналисти от католическия и православния свят – ще обсъдят предизвикателствата пред християнските църкви днес: глобализацията, секуларизма, разпространяването на сектите.

"Ще обсъдим перспективите на съвместното свидетелство на православните и католиците за християнските ценности в съвременна Европа", каза пред "Российская газета" заместник-председателят на Отдела за външноцърковни връзки отец Всеволод Чаплин. Участниците в срещата, сред които са кардинал Кристоф Шенборн, архиепископ на Виена, и кардинал Пол Пупар, председател на Папския съвет по култура, Смоленско-Калининградският митрополит Кирил, философът Сергей Хоружий, редакторът на православното списание "Фома" Владимир Легойда, редакторът на руския "Църковен вестник" Сергей Чуприн, професорът на МГИМО Андрей Зубов, ще търсят възможности за съвместна дейност на християнските Църкви в сферата на правата на човека, образованието, политическия и икономически живот.

Религиозните дейци на двете християнски църкви и експертите в областта на религията възнамеряват да предложат собствено виждане за изхода от кризата – преди всичко по пътя на християнското възпитание на младежта и засилването на влиянието на християнската етика върху политиката, икономиката и медийната сфера. Очаква се конференцията във Виена да приеме обръщение към лидерите на "Г-8".

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...