“Православно християнство и ислям – Ислямът в Европа”


Източник: HOLY DIOCESE OF DEMETRIAS

Академията за богословски изследвания на Митрополията на Волос, Еладска православна църква, провежда серия лектории на тема “Православно християнство и ислям – Ислямът в Европа” от 27 януари до 19 април 2007 г. в конферентен център “Тесалия”, Волос. Български участник в програмата за днес, 3 март, е д-р Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет на Великотърновския университет, който ще изнесе доклад, озаглавен “Ислямът на Балканите. История, настояще, перспективи за диалог и съвместно съжителство с православните”. Други участници днес са д-р Фотини Цибириду от Солунския университет с доклад “Антропология на исляма” и Шади Аюби, журналист, кореспондент на телевизия Ал Джазира в Атина, с доклад “Образът на православното християнство в ислямските страни”. На гръцки лекториите могат да се следят по интернет-радиото на Митрополията на Волос Orthodoxi Martyria.

Историческите събития са довели православните народи до дългогодишно съседство и съжителство с мюсюлманско население. Диалогът между православното християнство и исляма датира още от св. Йоан Дамаскин и св. Григорий Палама. Историята показва, че взаимните контакти от миналото представляват поредица от конфликти и разбирателство и от двете страни. В по-ново време, като резултат от масовата мобилност и имиграция на нехристиянско население, практически всички европейски общества, включително Гърция, преживяват един засилен религиозен плурализъм, който се дължи главно на безпрецедентния приток на значително мюсюлманско присъствие на европейския континент, до степен, при която ислямът вече не е далечният “друг” или чужденец, а е станал съсед и съквартирант.

В един свят, в който призивите за война, тероризъм и конфликти обикновено са обгърнати в опасна и обслужваща собствените интереси реторика, която на свой ред издига религиозни и метафизически стени между народите, от критичната съвест на будните и информирани верни възниква също необходимостта от създаването на места за междурелигиозно общуване, особено между онези, които заявяват и искат да бъдат “деца на Авраам”. За разлика от онези, които превръщат Конфликта на религиите и културите в идеология, и разбира се най-вече против войнствено настроените политици, готови да обявят нови кръстоносни походи, богословието е задължено непоколебимо да настоява за необходимостта от засилен диалог, основан на любовта, зачитането и приемането на религиозната и културната другост чрез сериозна и честна богословска дискусия.

Академията за богословски изследвания на Митрополията на Волос функционира като отворен форум на мисълта и диалога между Православната църква и широката научна общност от интелектуалци по света. В стремежа си да насърчава интердисциплинарното и междурелигиозното разбирателство, Академията организира поредица от изследвания, международни семинари, конгреси, кръгли маси и публикации. За тяхното осъществяване Академията за богословски изследвания си сътрудничи с многобройни други институции, с които изследва проблемите и предизвикателствата на нашето време в дух на уважение към различията. В резултат на тази научна дейност град Волос в не по-малка степен от самата Митрополия на Волос се е превърнал в място за международни срещи и диалог.

Сред темите, разглеждани от Академията за богословски изследвания през изминалите академични години, са следните: Църква и есхатология, Православно християнство и модерност, Ислям и фундаментализъм – православното християнство и глобализацията, Православно християнство и другост, Пол и религия – Мястото на жените в Църквата, Жени и религии: Проблемът за насилието и фундаментализма, Богословие и литература, Богословие и съвременна църковна архитектура, Православно християнство и образование – религиозното обучение като изследване на идентичност и култура, Православно християнство и мултикултурализъм, Участието на миряните в църковния живот, Държава и Църква, и др.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...