Президентът на Украйна иска собствена Църква


Източник: Сайт на УПЦ

Президентът на Украйна Виктор Юшченко е убеден, че в Украйна все пак ще бъде създадена единна поместна Украинска църква. Той заяви това на 22 март на пресконференция в Збаражкия замък, Тернополска област. Както обясни президентът, той се е убедил в това след двете си срещи с Константинополския патриарх Вартоломей и многократното си общуване с лидерите на "православните църкви на Украйна", под които той вероятно разбира разколниците-автокефалисти.

"При президента е създаден Съвет на църквите. Практически всяко заседание на този съвет аз започвам и завършвам с призив към ръководителите на различните течения на Християнството да започнат процеса, който да формира съборността на Православната църква. Струва ми се, че тези диалози са продуктивни", каза лидерът на украинската държава.

Той отбеляза, че понякога това общуване не е лесно. Въпреки това Юшченко е убеден, че точно това е пътят, по който трябва да тръгне Украинската църква. "Аз смятам, че в Украйна ще има поместна църква, това е очевидно", каза президентът, без да уточнява върху какво (ако не смятаме позицията на истанбулския Патриарх и местните разколници) се основава тази негова сигурност. Заедно с това Юшченко отбеляза, че някои политически сили пречат на този процес, стремейки се да използват междуконфесионалните противоречия в своя полза. Той обаче не уточни за кои политически сили става дума.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...