Семинар в Православния богословски институт в Баламанд, Ливан



Институт „Свети Сергий” – Париж

От 2 до 4 декември деканът на Православния богословски институт „Свети Сергий” архимандрит Йов Геча посети Православния богословски институт „Свети Йоан Дамаскин” в Баламанд, близо до Триполи, Ливан, по покана на декана Георгий Нахас. Той взе участие в семинар, организиран съвместно от ливанския институт и Университета в Мюнстер на тема: „Мислене на съвременността”.

Отец Йов изнесе доклад за византийското литургично предание и съвременността. След другите участници в семинара бяха отец Джон Бер, декан на Семинарията „Свети Владимир” в Ню Йорк, отец Емануил Клапсис, преподавател в Семинарията „Свети Кръст” в Бостън, Панделис Калайцидис от Богословската академия във Волос, Маркус Плестед, заместник-ректор на Православния богословски институт в Кеймбридж, и Асаад Каттан от Мюнстерския университет.

По време на семинара архимандрит Йов се срещна с Негово светейшество патриарх Игнатий Антиохийски, който е бивш студент на Института „Свети Сергий”. Патриархът си спомни за щастливите години, прекарани в института, и изрази пожелание за по-тясно сътрудничество между Института „Свети Сергий” и Баламандския институт. В същия дух бе и срещата между декана Георгий Нахас, отците Йов, Джон Бер и Емануил Клапсис, и Панделис Калайцидис, на която бяха обсъдени възможния обмен, провеждането на семинари и съвместните публикации между петте учреждения.

Институтът „Свети Сергий” вече си сътрудничи с Баламандския институт – един ливански студент, отец Антоний Ел-Сури, който е на магистърско обучение в „Свети Сергий”, в момента следва един семестър в Баламанд. От друга страна, архимандрит Яков Халил, преподавател по Нов Завет в Баламанд, преди известно време чете лекции и взе участие в семинар в Института „Свети Сергий”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...