Протестанти се опасяват от нарастващата значимост на православието в ЕС


Източник: Нетинфо

Българската православна църква е по-малко отворена към идеята за обединението на християнските деноминации, пише протестантската телеграфна агенция ЕПД. С влизането на България и Румъния в ЕС източното православие придобива по-голяма тежест, се казва в информация на протестантската телеграфна агенция ЕПД. Ето по-важното от материала, представен от Българската редакция на радио "Дойче веле":

Едно от последните допитвания, направени по поръчка на Брюксел, разкрива, че между старите страни членки на ЕС и новоприсъединилите се България и Румъния има значителни различия по отношение на манталитета и ценностите.

Докато половината европейски граждани смятат, че влиянието на религията е прекалено голямо, в Румъния това мнение се споделя от 1/3 от населението, а в България от 20%.

Освен това в двете страни толерантността към теми като хомосексуалност и наркотици е значително по-ниска, отколкото в ЕС.

И двете нови еврочленки са предимно източноправославни. По този начин картата на вероизповеданията в ЕС придобива нов облик.

Тежестта на православната вяра в съюза се увеличава значително

Досега като източноправославни в ЕС се определяха 10 млн. от гражданите му, по-голямата част от тях – гърци.

Гърция е член на ЕС от 1981 г., а от 2004 г. в ЕС влезе и остров Кипър, т.е. онази част от него, която е населявана от източноправославните кипърски гърци.

Православни църкви, макар малко на брой, има в Полша, Чехия, Словакия и западноевропейските държави. С включването на България и Румъния обаче броят на изповядващите тази религия в ЕС ще нарасне на 35 млн. души.

Това естествено ще постави традициите им на по-централно мястото във вниманието на световната общественост. Според Райнхард Пьоле от протестантския Институт за вероизповеданията за Запада православието е все още чуждо и до голяма степен непонятно.

За разлика от западните църкви, източноправославната не се схваща като активен участник в гражданското общество, а по-скоро като закрилница на национално-религиозните традиции в страната.

Според западни теолози най-добри са контактите им с румънската църква, която от 1961 г. е част от Световния църковен съвет.

За разлика от нея, Българската православна църква е по-малко отворена за идеята на икуменията, обединението на християнските църкви.

Българската православна църква напусна икуменическия съвет на църквите и конференцията на европейските църкви през 1998 г.

Мотивите за това бяха продиктувани от вътрешни противоречия, както и от критиките на българските духовници спрямо западния либерализъм и плурализъм.

И днес в централата на ЕС в Брюксел има няколко представителства на източното православие – на вселенския патриарх в Истанбул, на гръцката и на руската църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...