Противопожарни мерки в манастирите на Света Гора


Източник: RNN

С цел предотвратяване на големи катастрофи като пожарът, който унищожи голяма част от Хилендарския манастир, Центърът за опазване на атонското наследство (KeDAK) започна мащабни мероприятия по обезпечаване на пожарната безопасност из цяла Света гора.

Мероприятията, които вече текат в монашеската република, са на обща стойност около 21 млн. евро и са част от един цялостен проект за изграждането на съвременна инфраструктура в историческите манастири на Света гора.

В някои манастири (Кутлумуш, Дохиар, Пантократор и др.) вече е започнало изграждането на специални резервоари, докато в други се работи по усъвършенстването на съществуващите съоръжения.

За Великата лавра и Хилендарския манастир, които пострадаха катастрофално от големи пожари в миналото, се изготвят специални проекти и скоро и там ще започнат мероприятия по осигуряване на пожарната безопасност.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...