Извънредно общо събрание на Светия Синод и Митрополитския съвет на Православната църква в Америка


Източник: Orthodox Church in America

За първи път от десетилетия се проведе общо събрание на Светия Синод на епископите и Митрополитския съвет на Православната църква в Америка. Двудневното извънредно събрание, което се проведе на 12-13 декември в Сиосет, Ню Йорк, беше в отговор на нарастващата загриженост за финансовата ситуация в църквата и включваше обширен доклад на адвокатската кантора “Проскър Роуз” и външни одитори.

Заседанието от 12 декември приключи със следното официално изявление:

“Въпросите, отнасящи се до твърденията за финансови нередности, бяха разгледани днес на целодневно общо заседание на Светия Синод на епископите и Митрополитския съвет, което беше една историческа стъпка напред. Презентации от счетоводната фирма “Ламбридиз Ламос Мултроп” и от адвокатската кантора “Проскър Роуз” потвърдиха верността на следните твърдения:

1. Заобикаляни са процедури по административния и финансовия контрол поне от 1998 г. насам.

2. Налице са многобройни необосновани тегления на големи суми в брой.

3. Документирани са злоупотреби на лица с кредитни карти, използващи църковни фондове.

4. Многобройни пътувания са извършвани без представяне на съответната документация, но въпреки това разходите по тях са били покривани.

5. Опити за отклоняване на парични средства, предназначени за различни благотворителни дейности, са ясно засвидетелствани и в някои случаи документирани.

6. Прегледът на призивите на църквата за събиране на помощи от 2001 до 2005 г. разкрива, че не биха могли да се изготвят смислени доклади поради липса на съответната документация.

7. Практика на лична употреба на църковни пари се наблюдава в продължение на много години.

8. Липсват навременни финансови отчети, а в някои случаи са представяни отчети с невярно съдържание.

9. Големи суми от църковни фондове са използвани за неправомерно заплащане на лични вещи.

Сериозността на някои от проблемите не може да бъде напълно установена поради липса на документация. Беше установено обаче, че тези злоупотреби с доверителна собственост на църквата се съсредоточават в и около една отделна личност и не са масово разпространени сред служителите на църквата.

Участниците в общото заседание бяха смаяни от размерите на днешните разкрития и се споразумяха за осъществяването на следните действия:

1. Беше назначена специална комисия от Негово Блаженство митрополит Герман, която да приключи разследването на “Проскър Роуз” и да осведомява Митрополитския съвет за събитията при тяхното възникване. Комисията се състои от Негово Високопреосвещенство Йов, Архиепископ на Чикаго, Епархия на Средния Запад, Негово Преосвещенство Бенджамин, Епископ на Бъркли, администратор на Епархията на Запада; Негово Високопреподобие Владимир Берзонски, Епархия на Средния Запад, Негово Високопреподобие Джон Рийвз, Епархия на Западна Пенсилвания; г-н Грегъри Нескот, Епархия на Западна Пенсилвания; и д-р Фейт Скордински, Вашингтонска и Нюйоркска епархия.

2. Светият Синод ще обсъди какви дисциплинарни мерки, ако има такива, ще бъдат препоръчани.

3. Митрополитският съвет ще наблюдава изпълнението на съответните счетоводни процедури в счетоводната служба на Православната църква в Америка, които ще включват замяната на остарели счетоводни системи.

Все още има много работа, която трябва да се свърши, и много детайли се нуждаят от внимание. Но новата посока е ясна – трябва да се направят промени, за да достигне църквата високото ниво на отчетност, което се очаква от нея.”

Извънредното общо събрание на Светия Синод на епископите на Православната църква в Америка и Митрополитския съвет приключи със заключително заседание след отслужването на Божествена литургия за празника на св. Герман Аляскински на 13 декември 2006 г.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...