Методистката църква във Великобритания издаде ръководство, което не препоръчва използването на думите „съпруг“ и „съпруга“



През декември 2023 г. Методистката църква във Великобритания издаде „Ръководство за приобщаващ език“, в което съветва методистите да избягват използването на свързаните с пола термини като „съпруг“ и „съпруга“, въз основа на предположението, че това не е „реалността за много хора“.

Като християни трябва да имаме смелостта да водим разговори, които понякога могат да бъдат трудни, да признаем, че понякога отхвърляме хората, да слушаме със смирение, да се покайваме за обидния език, който използваме, да внимаваме как слушаме, какво казваме или пишем“, се казва в ръководството, което ще се актуализира на всеки шест месеца.

Документът предлага като общ принцип идеята, че има „безкрайно разнообразие в начина, по който Божието творение се изобразява в човешкия живот“ и предлага „съпруг“ и „съпруга“ като примери за терминология, която „може да звучи безобидно, но на практика е предположение за семеен или личен живот, който не е представлява реалността за много хора.“ Като подходящи алтернативи се предлагат думите „родител“, „партньор“, „дете“ и „настойник“.

В ръководството се изброяват категории хора, спрямо които методистите се съветват да използват „чувствителен и приобщаващ“ език – когато се обръщат към малцинства, които са „маргинализирани и/или демонизирани от съвременната ни култура“. Ръководството призовава да се избягва употребата на словосъчетания като „стари хора“ и насърчава „антирасистки език“: използването на „етническа принадлежност“ вместо „раса“. В документа е обърнато внимание и на антисемитската и ислямофобската реторика, също така методистите се насърчават да бъдат внимателни с терминологията, която използват, когато се обръщат към „хора с увреждания и неврологични заболявания“, както и към тези с психични заболявания.

Ръководството подчертава защо е важно Методистката църква във Великобритания да „използва език, който приобщава ЛГБТ+ хората“ и препоръчва да се използва език, който конкретният човек предпочита, включително местоименията, с които той избира да се идентифицира.

Гордеем се с нашето „Ръководство за приобщаващ език““, заяви говорител на деноминацията. „То помага на Църквата да общува, но без да прави предположения или неволно да разстрои някого. Някои намират това за особено полезно, когато говорят с хора, които може да имат различен житейски опит от техния.“

По отношение на това дали езикът, свързан с пола, все още ще се използва в методистките брачни церемонии, говорителят посочи: „Двойките, които се венчават в методистка църква, ще обсъдят с пастора как желаят да бъдат наричани по време на службата. Това гарантира, че церемонията ще отразява кои са те“.

Отец Калвин Робинсън, който открито се обявява срещу прогресивизма в Англиканската църква, отправи критики към „Ръководството за приобщаващ език“ на базираната в Обединеното кралство Методистка църква.

Това не е християнство“, пише Робинсън. „Вече не е достатъчно да се признава отричащият Божия ред начин на живот. Всичко, следващо реда и нормата, трябва да бъде унищожено от страх да не обиди някого. Критическата теория е неомарксизъм. Това е комунистическа идеология, противоположна на християнската вяра. Не е възможно да си комунист и християнин едновременно. Човек трябва да направи избор. Тръгнете по пътищата на тази модерна, но отровна идеология, или следвайте Божия ред. Изберете едно от двете“.

Източник: christianpost.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...