Рождественски богослужения за българите в църковната община в Рим и православните български мисии в Италия



С благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний при БПЦ-БП богослуженията за Рождественските празници бяха отслужени от протойерей проф. д-р Иван Иванов, председател на БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим и мисиите в Италия.
На 23 декември, предпразненството на Рождество Христово, БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим започна тържествените рождественски богослужения в храма „Санта Барбара“ в Колеферо с празнична вечерня и благодарствен молебен за българите от тази част на Италия. Протойерей проф. д-р Иван Иванов беше посрещнат от традиционна коледарска италианска музика, която беше изпълнена от римските коледари (дзампоняри) на площада на Колеферо. На богослужението присъстваха български православни християни и настоятелите от Рим и Колеферо, както и директорът и възпитаници на българското училище „АзБуки“ от Рим–Колеферо. Българите и техните семейства получиха благословение за Бъдни вечер и за Рождественските и новогодишните празници.
На 24 декември БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим отпразнува Неделя преди Рождество Христово в древния храм „Санта Мария ин Монтичели“. Много православни християни дойдоха за службата, изповядаха се и се причастиха на тържествената света Литургия. След Литургията по традиция беше благословен рождественският хляб и беше раздаден за благословение на трапезата на българите от общината в Рим и мисиите в околностите Колеферо, Анцио и Нетуно.
На 24 декември късно вечерта по покана на Ватикана Негово Всеблагоговейнство прот. проф. д-р Иван Иванов, заедно с представителите на всички източни и православни църкви, които в този период празнуват Рождество Христово, присъства на тържествената рождественска Литургия, която беше отслужена от папа Франциск в базиликата „Сан Пиетро“ в Рим в присъствието на кардиналите, посланиците съм Светия Престол и хиляди вярващи християни и гости на събитието.
25 декември. Рождество Христово!

С голяма духовна радост БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим и околностите посрещна празника на Рождението по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос в древния храм „Санта Мария ин Монтичели“ в Рим.
Българите в православната църковна община в Рим и мисиите ни в Анцио, Нетуно и Колеферо, както и много гости, дошли специално за празника от България, преживяха радостта на Рождението Христово по време на светата Литургия и заедно с ангелите на небесата възхвалиха Бога с ангелския възглас: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение! Амин“ (срв. Лука 2:14).
Специално за празника всички се изповядаха и причастиха, за да се приобщят с Тялото и Кръвта на Спасителя и да засвидетелстват вярата си в Богомладенеца.
Проф. протойерей Иван Иванов произнесе тържествена проповед за празника и прочете Рождественското патриаршеско и синодално послание за Рождество Христово за 2023 година.

На 26 декември, на празника Събор на Пресвета Богородица, православните християни от БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим и околностите се събраха и отпразнуваха втория ден от Рождество Христово под покрова на Божията Майка в най-древната базилика, посветена на Богородителката „Санта Мария Маджоре“ в Рим.
С благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и със специалното позволение от Ватикана, благодарение на успешната църковно-дипломатическа мисия, вече трета година само българските православни християни, под ръководството на своя духовен отец проф. д-р Иван Иванов, могат да извършват богослужение на този свят ден в едно от най-светите места в Рим, където се пазят яслите на Богомладенеца Иисус, и където през 9 век по времето на папа Андриан Втори са били осветени славянските книги, а светите братя Кирил и Методий и техните ученици са били ръкоположени.
По време на светата Божествена Литургия, вярващите българи се потопиха в рождественската радост, облети с благодатта на Пресвета Троица и заедно с ангелите на небесата пееха рождественския химн: „Слава на Бога във висините и на земята мир, между човеците благоволение“.
На богослужението присъстваха освен българите, начело с настоятелите, дошли от Рим, Анцио, Нетуно и Колеферо, както и много гости от България, също и много православни поклонници от Гърция, от Кипър, от Украйна, от Румъния, от Близкия Изток, които в този ден предпочетоха да присъстват на богослужението на Българката православна църковна община.

В наследството на Кирило-Методиевата традиция, богослужението беше отслужено на славянски и български език, но за да бъде разбираемо и за гостите, някои от молитвите бяха изпълнени на италиански и английски език.
Кулминацията на литургийната радост за верните християни беше причастяването им с Тялото и Кръвта Христови.
Специално за богослужението на българите присъства и монс. Яромир Задрапа, представител на Папския дикастерий за насърчаване на християнското единство, който поздрави българите за празника и участва с тях на братската трапеза след Литургията.

На 28 декември БПЦО „Свети Седмочисленици“ отпразнува четвъртия ден след Рождество Христово в красивия град Пескара (Абруцо) на брега на Адриатическо море с тържествено богослужение и водосвет, за здраве и благословение на всички българи от тази област на Италия. Богослужението беше отслужено в храма „Сантисимо Сакраменто“ в центъра на Пескара.
Православните българи получиха специално позволение от местната католическа църковна власт, за да извършат богослужението по православния обред и ритуал.
На службата присъстваха най-изявените участници от хора за автентичен фолклор „Бяла роза“ към Италиано-българската асоциация в Абруцо, както и гости, дошли специално за празника.

Бяха изпълнени традиционни църковни и фолклорни песнопения, свързани с Рождественските празници.
След службата учителките от Българското училище в Пескара, едно от най-големите и представителни в Италия, показаха на проф. Иванов как се извършва учебният процес и какво се преподава на децата с български произход, а той им подари комплект от учебниците по религия-православие, които са издание на Светия Синод и Министерството на образованието и науката в България.
Празничните богослужения продължават за българите на морето до Рим в Анцио и Нетуно, на 30 декември в параклиса „Санта Мария Горети“ , както и на 31 декември и 1 януари за новогодишните богослужения в древния храм „Санта Мария ин Монтичели“ в Рим.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...