Псалтир от ІХ век открит в торфено блато в ИрландияИзточник:
Chrétienté Info

Древна молитвена книга, открита в торфено блато, се смята за едно от най-важните открития в Ирландия от десетилетия и дори векове насам. От Националния музей на Ирландия обясняват, че парчета от книгата, която най-вероятно е Псалтир, написан около 800 година, са били открити при изкопни работи с булдозер в торфище в южните Мидланди.

„Този ирландски еквивалент на свитъците от Мъртво море се посреща от експертите като най-важното откритие, направено някога в торфено блато в Европа”. Откритието съдържа важни фрагменти от книга, за която се смята, че е древен християнски ирландски Псалтир, написан върху велен, пергамент от фина животинска кожа.

„И в най-безумните ми надежди не бих мечтал за толкова крехка и рядка находка като тази”, – завява директорът на музея Пат Уолъс, и добавя, че не толкова самите фрагменти, колкото това, което представляват, са от такава „изумителна” важност. „Това удостоверява невероятното богатство на древната християнска цивилизация на този остров и свидетелства за величието на древна Ирландия”, – допълва той.

Не се знае как ръкописът е попаднал в торфището. „Може би е бил изгубен при някое пътуване или захвърлен при нашествие, вероятно преди повече от 1200 години”. Бърнард Меехан, отговарящ за проучването на ръкописи в „Тринити Колидж” в Дъблин, е бил поканен да изкаже мнението си върху контекста и сцената на събитията, свързани с ръкописа. Той смята, че това е първото откритие на древен ирландски средновековен ръкопис през последните два века.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...