Св. Синод на Полската църква направи изявление относно войната в Украйна



След като проучи настоящата религиозна и социална ситуация в Украйна, Св. Синод на Полската автокефална православна църква направи официално изявление. Резолюцията е публикувана на 22 март 2022 г. на официалния сайт на ПАПЦ.

Резолюция на Св. Синод на Полската автокефална православна църква за войната в Украйна

„На 24 февруари 2022 г. руските войски неочаквано нахлуха в земите на Украйна и поставиха началото на военни действия. Настъпиха тежки времена на братоубийствени битки, които продължават и до днес. В резултат на това нормалният живот на обикновените хора е разрушен, дадоха се много невинни жертви, а упадъкът на църковния и обществения живот се задълбочава. Унищожават се храмове, паметници, важни инфраструктурни съоръжения и жилищни сгради.

Войната е огромно изпитание. Украйна и всички мирни хора изпитват голяма болка, пролива се братска кръв, точно както когато Каин уби брата си Авел. Милиони граждани на Украйна напускат родината си, хората страдат, изпитват трудности и лишения.

Както в Стария Завет, така и днес Бог призовава всички участници във военните действия: „Гласът на братовата ти кръв вика от земята към Мене” (Бит. 4:10).

Воден от тази библейска истина, Св. Синод на Полската автокефална православна църква смята военните действия в Украйна за неморални и безразсъдни, и призовава властите на Руската федерация, начело с президента, да сложат край на битките.

Трудно е да се разберат причините, поради които два братски, православни, славянски народа воюват помежду си. Нека не унищожаваме това, което са ни оставили нашите отци и майки, още от времето на Покръстителя св. княз Владимир Велики.

Св. Синод изказва своята благодарност на Негово Блаженство Сава, митрополит Варшавски и на цяла Полша, за изпратеното по-рано писмо до Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с призив да помогне за прекратяване на военните действия, водени от руската армия на територията на Украйна, и изразява своето възражение срещу кръвопролитията.

Нашата молитва, която е най-мощното духовно оръжие, придружава всички, които я издигат към Господа. Нека направим всичко по силите си, за да попречим на това брат да убива брата си.

Същевременно Св. Синод благодари на духовенството и вярващите на нашата Църква за всеотдайната духовна и материална помощ, оказана на бежанците от Украйна. Тази помощ има значение. Изразяваме своята признателност и благодарност към всички.

Бог да ви благослови! Велики и Всемогъщи Боже наш, дарувай мир на Украйна и на всички нас!”

 

Източник: Православная жизнь

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...