Разширена лекция и симпозиум в памет на о. Александър Шмеман


svots.edu

Ежегодната лекция в памет на о. Александър Шмеман в семинарията “Св. Владимир”, Ню Йорк, ще бъде разширена тази година до целодневно събитие, което ще се проведе на 30 януари 2008 г., за да съвпадне с деня на св. Три светители, на които е посветен параклисът на семинарията. Негово Преосвещенство Василий, епископ на Уичита и Средна Америка (Антиохийска архиепископия), ще говори за “О. Шмеман като учител и литургист”, като се спре върху влиянието, което о. Александър е оказал лично върху него.

Разширеното събитие ще започне с бдение, което ще се извърши в навечерието на празника на 29 януари от 18:30 ч. в параклиса “Св. Три светители”. Сряда, 30 януари, ще започне с архиерейска света литургия от 9:00 ч., последвана от обяд и научен симпозиум. Трима богослови ще разгледат различни аспекти от живота и учението на св. Йоан Златоуст, с което ще завършат чествуванията на 1600-годишнината от кончината на този обичан православен светец и един от Три светители.

Един от изтъкнатите участници в симпозиума е д-р Маргарет Мичъл, преподавател по Нов Завет и раннохристиянска книжнина в Богословския факултет на Чикагския университет. Тя е автор на “Небесната тръба: Йоан Златоуст и изкуството на тълкованието на ап. Павел” и ще говори за св. Йоан Златоуст като проповедник.

Вторият участник е йеромонах д-р Грегъри Улфендън, свещеник в украинската православна църква “Св. Мария” в Ню Бритън, Кънетикът. О. Грегъри е преподавател по литургика в семинарията “Св. София” и гост-лектор в Йейлския институт за църковна музика към Йейлския богословски факултет. О. Грегъри е автор на “Всекидневната църковна молитва: произход и богословие”. Той ще говори за св. Йоан Златоуст като литургист.

Третият участник е протойерей д-р Йосия Тренъм, свещеник в православната църква “Св. Андрей” в Ривърсайд, Калифорния, който е учил в Университета Дърам под ръководството о. Андрю Лаут. Неговата докторска дисертация, озаглавена “Брак и девство според св. Йоан Златоуст”, ще бъде издадена през 2008 г. О. Йосия ще говори за св. Йоан Златоуст и брачния живот.

След симпозиума и вечернята в параклиса от 18:30 ч. лекцията в памет на о. Александър Шмеман ще започне в 19:30 ч. в аудитория “Митрополит Филип”. Негово Преосвещенство епископ Василий (випуск 1973 на “Св. Владимир”) служи като епископ от 1992 г. в катедралния храм “Св. Георги” в Уичита, Канзас. Епископ Василий е също съставител и преводач на английски на “Служебник: богослужебната книга на свещеника и дякона” (1989).

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...