Румънската патриаршия оповести ежегодния си отчет за дейностите си през 2018 година



Ежегодно в първите месеци на новата година Св. Синод на Румънската църква публикува подробен отчет за пастирските, мисионерските, образователните и социалните дейности, които са били извършени по нейна инициатива или с нейната подкрепа в Румъния през предходната година.

Данните са оповестени на редовната зимна сесия на Св. Синод на Румънската църква от днес. Представяме ви само малка част от въпросните данни за изминалата 2018 г., които могат да бъдат любопитни за българската аудитория.

В сферата на социалните дейности и благотворителността през 2018 г. Румънската патриаршия е осъществила 551 проекта и инициативи. В тях активно са се включили 11 568 души – 48 епархийски съветници и служители, 461 социални работници, 1486 експерти (медици, психолози, рехабилитатори и др.) и 9 573 доброволци. Пастирската грижа за хората в нужда е поета от 513 духовници.

През 2018 г. за дейности, свързани с дяконията, инициирани и финансирани от Румънската патриаршия (самостоятелно или в партньорство с външни организации) са изразходвани общо  над 24 милиона евро.

В социалните проекти на Румънската църква подкрепа са намерили 36 216 деца, предимно от социално слаби семейства или на родители, които се намират в странство, за да търсят препитание; 4718 души с увреждания и специални потребности; страдащи от наркотична и други видове зависимост; ХИВ позитивни; 34 329 души от третата възраст (самотни възрастни хора, изоставени от семействата си или страдащи от сериозни хронични заболявания); 24 329 пострадали от домашно насилие или станали жертви на трафика на хора.

Федерацията „Филантропия“ към Румънската църква е най-голямата църковна организация, посветена на благотворителната кауза, в която се включват 22 от най-активните църковни асоциации и фондации. За осъществяването на своите инициативи „Филантропия“ търси и партньорството на външни организации като International Orthodox Christian Charities (IOCC) и др.

През 2018 г. даренията на хранителни и хигиенни продукти за социални центрове в Румъния в кампанията „Трапеза на радостта“ на Румънската църква са над 1 милион евро. Кампанията се провежда на национално ниво с партньорството на две големи вериги супермаркети в Румъния. „Вкусът на доброто“ е сходна инициатива, която се провежда само на локално ниво в архиепископията на Арджеш и Мушчел и архиепископията на Тимишоара.

7890 души са се възползвали от медицинските услуги, които през 2018 г. са предлагали караваните от инициативата „Здраве за селата“. В рамките на проекта православни доброволци от Букурещ обикалят румънските села, за да предлагат образователни и превантивни програми за опазване на здравето на жители от селските райони, където е затруднен достъпът до медицински услуги.

За една година от консултациите в съвместната кампания на Румънската патриаршия и Института по онкология в Букурещ за превенция и диагностика на рака на маточната шийка са се възползвали 340 жени.

В областта на образователната дейност един от най-успешните проекти на Румънската църква е „Избери училището!“, насочен към деца, при които има риск да отпаднат от общообразователната система, както и към техните родители, които никога не са имали възможност да посещават училище. Проектът се провежда от няколко години и обхваща региони, които са обезлюдени или в които живее по-бедно население. От април 2018 г. Румънската църква е подписала нов договор за програмата за период от три години с финансиране от фондация World Vision в размер на около 200 хиляди евро.

Румънската църква активно подкрепя и богословските школи в страната. През 2018 г. тя е организатор на Осмия конгрес на богословските факултети в Румъния. В северната ни съседка има 11 богословски факултета и 4 катедри по богословие в рамките на други факултети. През учебната 2017–2 018 година в тях са се обучавали общо 4521 студенти, богословие през изминалата година са завършили 953 души, а през новата учебна година са се записали 1324 студенти. Докторска степен по богословие през 2018 г. са получили 67 докторанти.

През учебната година 2017-2018 г. дисциплината религия в общообразователните училища е била преподавана от 6 384 учители, от които 4384 са титуляри по специалността, а 148 са придобили допълнително правото да преподават и религия. 1309 от преподавателите по религия са клирици, а 184 от общия брой на учителите по религия имат докторска степен по теология.

Румънските архиереи имат целенасочена стратегия и в мисионерската дейност сред младите хора. В Румъния има 86 организации на православните младежи и още 131 младежки православни групи в различните епархии на страната. Отделите за младежта към различните митрополии на Румънската църква са инициирали 148 проекта през изминалата година, насочени за развитието на мисията на Църквата сред младите. Това включва катехизаторски и просветителски програми на обмен с други европейски страни; поклоннически пътувания и др.

Медийната активност на Румънската църква също е обект на анализ в доклада за 2018 г. В него се съобщава, че за 2018 г. на бял свят са излезли 19 документални филма. Известно е, че Румънската църква разполага със собствени радио и телевизия „Тринитас“, информационна агенция, списание и два вестника – ежедневник и седмичник. През 2018 г. вестник „Светлина“  със своя тираж от 22 400 броя заема трето място сред 60 румънски ежедневници.

Издателската дейност на Румънската църква през 2018 включва 323 издания, сред които 113 заглавия на книги под знака на издателството на Румънската патриаршия. Сред заглавията има 81 богословски книги, 24 издания, свързани с богослужението, 4 заглавия, посветени на пастирски теми и 4 издания за деца. Печатницата на Румънската патриаршия е отпечатала издания в общ тираж 465 462, като това не включва отпечатаните Библии, молитвеници, иконки, календарчета, вестници и списания. | Basilica.ro

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...