„Нека не забравяме, че силата на символа е отвъд стените!“



Православни архиереи изказаха съжаление във връзка с пораженията, които снощният огромен пожар нанесе върху катедралата „Нотр Дам“ в Париж.

Един от тях е румънският митрополит на Средна и Западна Европа Йосиф. Той излезе с обръщение от името на поверените му паство и клир, в което се казва:

„Свидетелка през вековете на изграждането на християнска Европа, в пълнотата на цялата й духовна, културна и историческа ценност, тази катедрала се стопи под тежестта на безмилостните пламъци.

Строежът на катедралата е отнел 182 години – това е по минута огън за всяка година усилия и жертви за изграждането на емблематичния храм, около който е изграден Париж… В тези мигове на голяма болка ние сме заедно с Римокатолическата църква и с целия френски народ, като и ние съпреживяваме страстите Христови.

Нека не забравяме обаче, че силата на символа е отвъд стените и сградите! Тази трагедия трябва да ни направи по-отговорни да ценим светините си, докато са с нас и сред нас. Безмилостният огън запали в нас солидарност – на християните и на хора от целия свят, защото сме силни и само със символите, отвъд материалната преходност.“

Румънският православен катедрален храм „Свети Архангели Михаил, Гавриил и Рафаил“ в Париж се намира на около 500 метра в близост до „Нотр Дам“. Църквата е един от трите православни катедрални храмове в Париж, заедно с храмовете на Гръцката и Руската църква.

 

 

Източник: Basilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...