Румънски епископ оспорва изнесени данни за сътрудничество със Секуритате


Източник: Crestinorthodox

Негово Високопреосвещенство Андрей, архиепископ на Алба Юлия, направи изявление свързано с твърдението на Националния съвет за проучване архивите на Секуритате за сътрудничество. Той смята, че решението на Националния съвет е несправедливо и смята да го оспорва. От 1972 до 1989 е бил преследван и тормозен от Секуритате, тъй като да преминеш от престижна сфера като инженерството и да прегърнеш свещенството, не е било най-подходящото решение по онова време. Домът му е бил претърсван, докато отслужвал Светата Литургия, били поставяни микрофони, подслушвали телефонните му разговори.

Всичко това може да бъде намерено в проучваните досиета.

През 2001 година архиепископът е поканен от Националния съвет за проучване архивите и тогава писмено било заявено, че не е бил сътрудник на Секуритате.

На 3 септември Негово Високопреосвещенство потвърдил думите си от 2001 година, че не е направил никому зло.

През 1983 архиепископ Андрей бил задържан след сблъсък със Секуритате. Алтернативата, която му предложили била да подпише документ за сътрудничество, или да бъде арестуван.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...