Румънски свещеник осъден за екзорсизъм


Източник: topix.net, BBC NEWS

Румънски свещеник, извършил ритуал по екзорсизъм за млада послушница, който е довел до смъртта на жената, беше осъден в понеделник на 14 години затвор. По същото дело бяха осъдени също и четири монахини. Починалата послушница Маричика Корничи била лекувана от шизофрения, но когато състоянието й се влошило, настоятелят на монашеската обител о. Даниел Корогеану и четирите монахини решили да прибегнат до екзорсизъм.

23-годишната Корничи е била окована върху кръст в продължение на няколко дена без храна и вода Тя е починала от обезводняване, изтощение и задушаване.

Съдът в североизточния румънски град Васлуи осъди Корогеану и монахините за задържане в плен на Корничи, довело до нейната смърт. Една от монахините беше осъдена на осем години затвор, а останалите три получиха петгодишни присъди.

Десетки поддръжници на о. Корогеану изпълниха съдебната зала и се молеха за него, а някои избухнаха в плач, когато беше обявена присъдата.

Адвокатите на обвиняемите възнамеряват да обжалват решението.

Смъртта на Корничи провокира обещания за реформи от страна на Румънската православна църква, включително въвеждане на психологически тестове за желаещите да приемат монашество.

Православната църква в Румъния, която се радва на изключителен разцвет през последните години, осъди ритуала в монашеската обител като “отвратителен”, лиши Корогеану от свещенически сан и отлъчи четирите монахини.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...