Румънски свещеник осъден за екзорсизъмМоже да харесате още...

14 Отговори

 1. ta6evv каза:

  Моля някой да ми обясни,какво означава;екзорсизъм.Благодаря ви.

 2. portos каза:

  То е една католическа щуротия, свързана със „силово прогонване на демони“ от обсебени хора.

  Дори някои модерни петесядници (като Нийлс Андерс – „Разчупване на оковите“) са скептични към „силовото гонене на дявола“.

  Обръщения във второ лице ед. ч. към дявола, от типа „Заповядвам ти, сатано“ са глупави и нелепи, водят до суетна душевна приповдигнатост и са предпоставка за изпадане в особени състояния на екстаз и водят към самоизмама.

  Най-добре го е казал Мартин Лютер – „Сатана и демоните му не заслужават нищо повече от пренебрежение“ (става въпрос за нездравите занимания с личността на нечестивия, разбира се, а не с изкушенията, които поставя на пътя ни).

  В Господнята молитва се употребява среден род в израза „..но опази ни от лукавия“ и той би трябвало да звучи като „опази ни от лукавото/злото“.

  В сатаната няма битие и затова той не би трябвало никак да бъде третиран като личност. Той е по-скоро индивид и затова са интересни функциите му и борбата с тях, а не неговата Ипостас (такава той няма вече).

  В Светата Литургия на сатана и демоните му не е дадено място (струва си да го отбележим това).

 3. orangecounty каза:

  Shto za izvergi biha mogli da napraviat tova s edno neshtastno i bolno momiche i zashto im e dadena prisyda kato za drebni kradzi.Tova e zestokost,da ostavish niakoi bolen bez hrana i voda.Shtom niakoi e s dokazana bolest za kakyv Ekzorsizym bi moglo da se govori i zashto 4rez izmychvane.
  Bog da prosti gorkoto momiche.

 4. refab каза:

  Явно става дума за „отец“-психотик и фанатик.Всъщност той , вероятно е не по-малко болен от момичето, което е „лекувал“, просто психозата му е била частично компенсирана, приела е маската на „религиозност“, налуден фанатизъм.Изобщо различни са лицата на фанатизма, повече или по-малко актуален напоследък и у нас,както би могло да се допусне ,имайки предвид някои сведения около „водещи“ български религиозни фигури!

 5. дафне каза:

  Редно е да се актуализира информацията,в противен случай се получава една какафония.Все едно четем архиви!

 6. Дон Кихот каза:

  Който иска новини на английски, да отвори сайта: http://www.bbc.co.uk/religion/news. На руски може би най-пълен и обективен е сайтът: http://www.portal-credo.ru. На български мога да препоръчам: http://www.focus-news.net

 7. hoho каза:

  КАК ФОКУС, БРЕ, ДОН КИХОТЕ…

  ТИЯ ПУБЛИКУВАТ ВСЯКАКВА РЕЛИГИОЗНА ПОМИЯ И СВОЛОЧ, ЕЗИЧЕСКИ ОБРЕДИ ПРИ ПРАВОСЛАВНИЯ КАЛЕНДАР И ДОРИ БЯХА ПУБЛИКУВАЛИ НОВИНА ЗА НЕВРОКОПСКИЯ МИТРОПОЛИТ, НАРИЧАЙКИ ГО „НЕПРОКОПСАНИЯ“ (ДА МЕ ПРОСТИ ГОСПОД)…

  ДОБЪР БЕШЕ РЕЛИГИЯ БГ, НО ..ЯЗЪК ЧЕ ПРЕКРАТИ РАБОТА… НЕ Е ДА СЕ ЗАЯЖДАМ, НО ДВЕРИ СТАНАХА АГЕНЦИЯ КЛЮ-КЛЮ, А ТУК… НЯМА НИКАКВИ НОВИНИ- НИЩО…. САКЯШ КАТО ЗАКРИХА РЕЛИГИЯ БГ, И ТУК МИРЯСАХ… ХАЙДЕ СПОЛАЙ ТИ.

  НЕДОСТОЕН САНЧО ПАНСА (ХОХО)

 8. Дон Кихот каза:

  „Православен сайт“ не означава цензура или фалшива стерилност, а пълнота на информацията за всички религии, църкви, секти и разколи. Твоят неврокопски любимец не се е извинил още за никаноничното заграбване на епархията и убийството на свещеника.

 9. hoho каза:

  ПРАВОСЛАВЕН сайт означава да защитава ПРАВОСЛАВИЕТО. това ясно ли ти е. Иначе се получава нещо като нищо… ха иди да се помолиш, пък тогава пиши !

 10. hoho каза:

  ВТОРИ ДЕН МИ ТРИЕТЕ МНЕНИЕТО.

  НЕ СЪМ ОБИДИЛ ИЛИ ЗАПЛАШИЛ НИКОГО!!!

  ТОВА Е НЕЛЕПА ЦЕНЗУРА!!!

  АКО СЕ СТРАХУВАТЕ ОТ МНЕНИЯ И ОЧАКВАТЕ САМО ХВАЛЕБСТВИЯ, ПРОСТО СИ КАЖЕТЕ. НЕ МОЖЕТЕ ДА МИНЕТЕ ЗА ОБИДА КОНСТАТАЦИЯТА, ЧЕ СТЕ МЪРЗЕЛИВИ И НЕ ПУБЛИКУВАТЕ НОВИНИ, НАЛИ?

 11. plamen каза:

  хохо, мненията ти трием, защото наистина са обидни – и ако не разбираш, че да наричаш някого „мързелив“, без да го познаваш и без някой да ти иска оценката, не било обида, ами констатация, значи нещо сериозно си се объркал. новини публикуваме точно толкова, колкото смятаме, че е нужно. беше писал, че новините „извирали“ – не подозираш колко си прав. моите емисии връщат над 100 заглавия англоезични новини дневно с ключова дума „православие“ и около 70 руски такива. нима смяташ, че трябва да се публикува всичко? новините, които си пуснал като „горещи“ са всъщност несъществени и жълти, да ме извиняваш, но никой тук няма да си губи времето с такива неща. и изобщо, ако наистина искаш да извират новини при нас, обърни внимание на потребителското си меню – там има една опция „имам новина“. преведи току-що изврялата отнякъде гореща православна новина и я изпрати на екипа и ако си се справил добре с превода и подбора – можеш да си сигурен, че ще я публикуваме.

  и още: големите букви в интернет означават крещене. трите удивителни подсилват ефекта от крещенето. дали не можеш да намалиш малко виртуалните децибели?

 12. p_stefanos каза:

  По нашенско масово се четат Василиеви молитви, но добре, че нашите „екзорцисти“ го правят само за пари. Най-нелепото е, че клиентите (или пациентите) често са изпращани при свещениците от врачки и екстрасенси. Така свещениците се явяваме нещо като техни асистенти. А в софийския катедрален храм всяка седмица масово се четат Киприанови молитви, които също по същество са екзорцистки. Така на мнозина, попаднали в подобна лудница, състоянието осезаемо се влошава. Това минава за много православно.

 13. hoho каза:

  БЕЗ КОМЕНТАР!
  Тодоровден се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Според народните предания на този ден светецът Тодор Тирон обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне. Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка. В къщата на щастливия домакин се спретва и хоро.

 14. p_stefanos каза:

  Всички, които поради многогрешност са недостойни да се причастяват редовно, на този ден стават достойни. Утре пак ще са недостойни и смирено ще правят поклон пред Светата чаша, без да вкусват Светите дарове.