Руската православна църква получи фрагмент от хитона на ХристосИзточник: Darik news

По случай 90-годишнината от възстановяването на патриаршията президентът на Русия Владимир Путин предаде на Руската православна църква фрагмент от хитона на Христос, който е бил на съхранение в музейната сбирка на Московския Кремъл, съобщи ИТАР-ТАСС. От името на 150 йерарси Патриархът на Москва и цяла Русия Алексей II благодари на държавния глава "за демонстрацията на внимание към нуждите на църквата и традиционните вероизповедания".

Патриархът обещал съдействие на държавната власт в решаването на ключови обществени задачи, посочва ИТАР-ТАСС.  "Това е огромен духовен подарък, една от най-значимите християнски светини", заявил патриарх Алексей II. Ковчежето с фрагмента на Хитона на Христос ще бъде поставено в московския храм "Христос Спасител".
Фрагментът на свещената за християните дреха бил взет като плячка от иранския шах Абас I в Грузия през 1624 година. Една година по-късно светинята била предадена на основателя на династията Романови – цар Михаил Романов. По-късно парченцето тъкан било разделено на няколко части, които били изпратени на съхранение в Ярославъл, Кострома и Киев. Две от парченцата Петър I пренесъл в Петропавловския храм и в Зимния дворец в Санкт Петербург.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...