Руската православна църква призова за осъждане на комунизмаМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  Руската църква вече години наред не прави нищо сама, ако обаче някой и поръча определена позиция или мнение тя винаги слуша. Сега когато путинчетата са навсякъде и няма нищо страшно, то започнаха да искат осъждане на безбожниците, ами да започнат с техния свети синод, кой от техните митрополити се е покаял на колаборация с комунистите? Къде бяха след 1992 да осъдят комунизма, себе си ли да съдят, родителите ли си, кого ?

 2. Lakota каза:

  дедо попе, се налива вода в друга мелница – познай в чия.

  http://www.youtube.com/watch?v=SkF8m0Nd5jM&NR=1

 3. p_stefanos каза:

  Да, по-добре беше да осъдят комунизма през 1992, но като не го направиха тогава, по добре ли е да не го правят изобщо?
  В България комунистите станаха бизнесмени и като идеология комунизмът изчезна. Но в Русия не е така, там и мумията стои и сърповете и чуковете са навред, правят се комунистически манифестации и пр.
  Руската църква е обслужвала държавата и преди 1917 г. За съжаление това е дълбоко вкоренено в нея. Това е и една от основните причини за идването на болшевизма.
  Но парадно-церемониалните функции, които е изпалнявала руската църква и при царизма и после при комунизма, за съжаление остават и се разрастват. Но, уви, това е тенденция в целия свят.
  Скоро ми попадна лъскавото издание Московские епархиальные ведомости. Църквата е в училищата, детските градини – песни, танци, игри… Но за Христос се говори като за приказен или исторически персонаж. Няма Го живият Христос. Няма го животът в Христа. Тайфунът на комунизма е оставил катастрофални поражения.
  Осъждането на комунизма е полезно, дори когато е закъсняло.
  Но е нужно да се избавим и от външната парадност, защото тя лишава църквата от нейната същност и мисия.

 4. Idiot каза:

  Паметниците да не се махат. Нека да останат. Нали за това са паметници-да пазят паметта какво е било в миналото, за да се поучим от него.