Руската православна църква призова за осъждане на комунизма


Московската патриаршия поиска отново от руските власти да осъдят комунистическата идеология и съветското минало. "Осъждането на комунизма беше процес, започнат през 1990-те години, но той така и не беше доведен до край", заяви пред агенция Интерфакс секретарят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия отец Георгий Рябих.

Според отец Георгий този процес трябва да бъде продължен: "Трябва да почитаме паметта на жертвите на комунистическия терор и тяхното гражданско мъжество, да създадем мемориални комплекси, да върнем старите имена на много градове и села, да се избавим от съветските символи върху държавните сгради, да махнем паметниците на кървавите "вождове" от централните площади на градовете на Русия, мавзолея до кремълските стени. Единствените паметници, които трябва да останат неприкосновени, са тези в чест на Великата отечествена война, а също и на научните и културни достижения на народа, извършени по съветско време", каза отец Георгий, като призова да "избягваме крайностите, които се наблюдават в някои балтийски държави".

Той подчерта, че преоценката на съветското минало е особено актуална тази година, когато се навършват 90 години от разстрела на царското семейство. Според Църквата мъченичеството на последния руски цар, отказал се доброволно от престола и разстрелян от болшевиките през 1918 г., трябва да бъде източник на морално вдъхновение за руснаците. "Търпението и саможертвата на царското семейство в следването на евангелските заповеди излъчва силен импулс за патриотизъм, граждански дух и преданост на родината", заяви отец Георгий.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  Руската църква вече години наред не прави нищо сама, ако обаче някой и поръча определена позиция или мнение тя винаги слуша. Сега когато путинчетата са навсякъде и няма нищо страшно, то започнаха да искат осъждане на безбожниците, ами да започнат с техния свети синод, кой от техните митрополити се е покаял на колаборация с комунистите? Къде бяха след 1992 да осъдят комунизма, себе си ли да съдят, родителите ли си, кого ?

 2. Lakota каза:

  дедо попе, се налива вода в друга мелница – познай в чия.

  http://www.youtube.com/watch?v=SkF8m0Nd5jM&NR=1

 3. p_stefanos каза:

  Да, по-добре беше да осъдят комунизма през 1992, но като не го направиха тогава, по добре ли е да не го правят изобщо?
  В България комунистите станаха бизнесмени и като идеология комунизмът изчезна. Но в Русия не е така, там и мумията стои и сърповете и чуковете са навред, правят се комунистически манифестации и пр.
  Руската църква е обслужвала държавата и преди 1917 г. За съжаление това е дълбоко вкоренено в нея. Това е и една от основните причини за идването на болшевизма.
  Но парадно-церемониалните функции, които е изпалнявала руската църква и при царизма и после при комунизма, за съжаление остават и се разрастват. Но, уви, това е тенденция в целия свят.
  Скоро ми попадна лъскавото издание Московские епархиальные ведомости. Църквата е в училищата, детските градини – песни, танци, игри… Но за Христос се говори като за приказен или исторически персонаж. Няма Го живият Христос. Няма го животът в Христа. Тайфунът на комунизма е оставил катастрофални поражения.
  Осъждането на комунизма е полезно, дори когато е закъсняло.
  Но е нужно да се избавим и от външната парадност, защото тя лишава църквата от нейната същност и мисия.

 4. Idiot каза:

  Паметниците да не се махат. Нека да останат. Нали за това са паметници-да пазят паметта какво е било в миналото, за да се поучим от него.