Руската православна църква спира да поменава Вселенския патриарх Вартоломей в богослужението сиНа 14 септември Св. Синод на Руската православна църква е провел извънредно заседание. На него е взето решение да се преустанови молитвеното поменаване на Вселенския патриарх Вартоломей в богослужението на Руската православна църква.

В официалното съобщение на Московската патриаршия се казва още, че решението е в отговор на назначението от страна на Вселенската патриаршия на нейни официални представители в Киев – действие, определено от Синода на Руската църква като неканонично.

Също така Руската православна църква преустановява съслужението с архиереи на Вселенската патриаршия и участието си в епископски събрания, богословски комисии и други структури, които са председателствани или съпредседателствани от представители на Вселенската патриаршия.

 

 

Снимка: Сергей Власов, Patriarchia.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...