Руските дървени църкви: един изчезващ архитектурен вид


Когато видях тази църква, се разтреперих от благоговение! Съжалих, че не бях великан, който може да вдигне това очарователно архитектурно произведение на изкуството и да го отнесе надалеч на сигурно място… – това са думи на Иван Билибин (1876 -1942), именития руски художник, театрален оформител и илюстратор на руски народни приказки.

В продължение на три лета между 1902 г. и 1904 г. Билибин пътува из различни губернии в северна Русия, за да събира и изучава местното народно изкуство: той също рисува и фотографира дървената архитектура и пише статии за разрухата на величествените постройки в списание World of Art. През 1911 г. десет от неговите фотографии са отпечатани като пощенски картички.

В наши дни Ричард Дейвис, фотограф на архитектурни паметници, вижда тези красиви пощенски картички, които го вдъхновяват да отпътува за Русия, за да разбере кои църкви са оцелели. Фотографската изложба “Дървените църкви” е резултат от пътуванията, които той предприема между 2002 г. и 2007 г., за да документира сегашното състояние на тези забравени руски съкровища.

Уловените от обектива сгради датират още от ХV век и изглеждат като призраци, пръснати из безлюдния пейзаж на руската провинция, а великолепните им очертания се увенчават с характерните кубета с форма на луковици. Кубетата са изцяло декоративни, изградени от дървена конструкция и покрити с дървени покривни плочки; те изобразяват небесата в руската православна традиция, но народът вярва, че те символизират горящи свещи. Църквите са със скромни размери, но видът им разкрива изкусно майсторство и чиста мисъл. Повечето от иконите, които някога са украсявали вътрешното пространство, са ограбени и църквите сега стоят празни, но все още излъчват духовно присъствие. Някои са се наклонили настрани, сякаш доброволно са понечили да се строполят на земята в състояние на, както изглежда, необратима разруха. Много от тях са били спасени от отдадени специалисти и ентусиасти, чиято неуморна работа продължава. Крайната цел на Ричард Дейвис е чрез изложбата да спомогне за пробуждане на общественото съзнание за състоянието на тези прекрасни сгради, за да могат още проекти за реставрация да привлекат финансирането, което заслужават.

Неговите фотографии предлагат един ценен поглед към някогашна Русия чрез подбраните великолепни сгради и случайните, но незабравими лица около тях.

Колекцията е изложена безплатно до 27 юли в Лондон като част от Лондонския фестивал на архитектурата. | worldarchitecturenews.com

Снимки: ©Richard Davies (още снимки вижте тук)

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...