Само Римокатолическата църква представлява християнството в пълна степен, според Ватикана Източник: Bg Newsroom

Вчера Ватикана заяви, че само Римокатолическата църква представлява християнството в пълна степен, предадоха световните агенции. В публикувания документ от 16 страници на Конгрегацията за доктрината на вярата се казва: "Христос основа на земята само една църква, която е представена в пълна степен само от католическата църква, ръководена от приемника на апостол Петър".

Ватикана признава, че и в други църкви, в частност в Православната, "присъстват елементи на святост и истиннност", но у тях има и сериозни "рани" /дефекти/ най-вече, защото не признават "ръководния статут на Петър". Според документа "раната" е още по-дълбока сред протестантските деноминации, за които нямало причина изобщо да бъдат наричани "църкви".

Макар в документа да се казва, че диалогът с другите християни остава приоритет на римокатолическата църква, протестантски лидери заявиха, че публикуването му всъщност само ще затрудни този диалог.

Епископ Волфганг Хубер, който ръководи Евангелистката църква в Германия заяви, че документът на Ватикана принизява статута на протестантските църкви и това ще затрудни отношенията между различните християнски деноминации. Според Хубер това е пропусната възможност за подобряване на отношенията между католици и протестанти. "Надеждата за промяна в икуменическата ситуация бе изтласкана още по-встрани от публикувания днес документ", казва епископ Хубер. А епископ Фридрих Хубер от германската Обединена евангелска лютеранска църква заяви, че документът на Ватикана го натъжава и че той не отразява реалността на водения по места диалог между различни християнски деноминации.

В изявление на Френската протестантска федерация се казва, че документът на Ватикана, макар и вътрешно становище на католическата църква, ще има и външни последици.

Световният съвет на църквите, със седалище Женева, в който влизат над 300 християнски общности разкритикува твърдението на Ватикана, че само католическата църква е истинската Христова църква. Той обединява 347 протестантски, православни, англикански и други църкви, представляващи 560 милиона християни в над 110 държави.

Председателят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия митрополит Кирил заяви: "Това е честно изказване. То е много по-добро от т.нар. църковна дипломация, защото ясно показва доколко сме близки и доколко сме разделени. Такива документи не ме учудват, напротив, приветствам честните изказвания. За откровен богословски диалог е нужно да имаме ясна представа каква позиция се придържа другата страна”. Той добави още: "Православната църква се явява правоприемница и наследница по апостолска приемственост на древната неразделна църква, затова и казаното в католическия документ /за източника на църквата/ ние с пълно право отнасяме и към православната църква”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...