„Света София Киевска“ се нуждае от 7,5 милиона евро за реставрацията си


Източник: Patriarchia.Ru

Националната светиня на Украйна и Русия, храмът "Св. София Киевска", се нуждае от 7, 5 милиона евро през следващата година, за да бъдат финансирани разходите по реставрирането му, съобщи на пресконференция в Киев генералният директор на музея Неля Куковалска. По думите й, от около 1 милион евро се нуждаят само научно-проектните работи.

"Реставрационните работи изискват постоянно и стабилно финансиране, защото реставрацията е перманентен, циклично продължаващ процес. Поради това "Св. София" се нуждае непрекъснато от подобни финансови вливания", каза тя. В момента "продължава ремонтът на намиращите се в критично състояние манастирски съоръжения — външните килии, както и на консисторията, дома на Митрополита и т. н."

"Света София Киевска" е една от най-старите руски църкви. Тя е издигната през ХІ век от киевския княз Ярослав Мъдри като главен храм на Киевска Рус и е изрисувана от византийски майстори, поканени специално за тази цел. Мозайката "Нерушима Стена" (изображение на Богородица Оранта) върху източната стена над олтара е била смятана за главна национална светиня, пазеща и закриляща Киевска Рус.

Г-жа Куковалска отбеляза, че украинският държавен бюджет за следващата година още не е приет и не се знае колко пари ще може да отпусне държавата за възстановяването на древния храм. Тя призова православните християни и ценителите на изкуството да бъдат щедри и да подпомогнат храма.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...