Старозагорският митрополит участва в икуменическо богослужениеПо информация на Радио Ватикана

На 12 септември, по време на посещението на папа Бенедикт XVI в родната му Бавария, се е състояла икуменическа служба, в която е взел участие и Старозагорският митрополит Галактион от Българската православна църква.

На вечерното богослужение в Регенбургската катедрала са участвали католически, православни и лутерански свещенослужители. Присъстващият глава на Римокатолическата църква се е обърнал към православните участници в богослужението с приветствени думи, в които е изразил личното си уважение към Православната Църква.

"Събрахме се – е казал папата – християни православни, католици и протестанти – за да отправим заедно хвалебна песен към Бога. Това е време на благодарност за факта, че можем заедно да се молим, а обръщайки се към Господа, можем да растем едновременно в единението и помежду нас".

Негово Високопреосвещенство Галактион е учил в университета в Регенсбург, откъдето са и личните му познанства с местните католици и лутерани.

Участията на представители на висшия клир на нашата църква в съвместни богослужения с неправославни се разглеждат от мнозина богослови, клирици и миряни като икуменически прояви в разрез с решението на Светия Синод на БПЦ за прекратяване членството на БПЦ в световните и европейски икуменически структури.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...