Съобщение на Архиерейския събор на Сръбската православна църква за Косово и Метохия


Тазгодишното редовно заседание на Светия архиерейски събор на Сръбската православна църква обърна специално внимание на народа и Църквата в Косово и Метохия.
През изминалата година са регистрирани десетки атаки срещу хора, светилища, домове и имущество на сърби в Косово и Метохия. Събитията доведоха до това, че в знак на мирен, но решителен протест на сърбите от сръбските общини в северно Косово и Метохия се настоява пред косовските институции за създаване на Съюз на сръбски общини, в съответствие с вече постигнатите и подписаните договори с Прищина, при  посредничеството на Европейския съюз в Брюксел, през 2013г. и  2015г.
Сръбската православна църква винаги е стояла на позицията, че всички проблеми в Косово и Метохия трябва да се решават мирно и с диалог, както и винаги да има мирно съжителство на сърби, албанци и всички други народи, живеещи в този район. На заседанията на Светия архиерейски сбор от всички минали години нашата църква ясно и недвусмислено е посочвала, както и на тазгодишната сесия посочи, че приемането на самопровъзгласилата се независимост на Косово и Метохия пряко или косвено, де факто или де юре, би било в противоречие с международното право, основано на Хартата на ООН и на други актове и принципи с общо значение. Такова решение няма подкрепата нито на Съвета за сигурност на ООН, нито на мнозинството държави по света, в това число пет държави от Европейския съюз. То неизбежно би довело до по-масово изселване сред сръбското население, би провалило опитите за мирно съжителство на всички, независимо от етническия произход и вяра, както и самото оцеляване на нашия народ в неговите вековни огнища. Затова решения трябва да се търсят само в съответствие с принципи и правила, които са валидни за всички.
Доказателство за това са  последните агресивни действия на властите в Прищина, насочени срещу сръбската общност и нашата света църква, които доведоха до възможно най-ниското ниво на отношения от 1999 година насам. А също и приети решения, които дълбоко разделят гражданите в Косово и Метохия, причиняват безпрецедентно междуетническо напрежение и регионална нестабилност и в дългосрочен план затрудняват  живота на нашия народ и нашата Църква. Ясно се вижда, че целта на косовските институции е да създадат етническо албанско Косово, в което свободният и нормален живот на сърбите да бъде осуетен.
В тази връзка Църквата осъжда всички атаки срещу сръбския народ, неговите светилища и имущество, и особено терористичните въоръжени атаки срещу отделни етнически сърби, включително деца, както и съществуването на тайни списъци, въз основа на които са арестувани и задържани сърби, дори бивши членове на косовската полиция. Също така осъжда и незаконното отнемане на земя, собственост на сърбите, с цел допълнителен натиск , който да ги принуди да се изселят.  Съборът изисква извършителите на тези престъпления да бъдат изправени пред правосъдието, а всички пострадали да бъдат защитени.
Сръбската православна църква се намира в особено тежка ситуация. Това се потвърждава и в изявленията на международни служители и уважавани институции, които се занимават със защитата на религиозните права и свободи. Освен поредицата атаки срещу храмовете ни, които пречат на нормалния процес на реконструкция на десетките наши светилища, повредени или унищожени най-вече в периода 1999-2004 г. , животът на нашите манастири и енории е много труден. Албанските власти в Косово са започнали по много начини промяна или нови интерпрентации на досегашните закони, които включваха гаранции за защита на собствеността и икономическите права и които даваха възможност за самостоятелност и устойчивост на нашите манастири. Най-висшите албански служители като правило не приемат действителното и официалното име на нашата църква, потвърдено от Косовския закон, нито предвидените гаранции.  Всичко това заплашва да се превърне в нови репресивни мерки, които още повече да застрашат духовната мисия на църквата и запазването на идентичността на сръбския народ в Косово и Метохия.
Ето защо Светият архиерейски събор особено подчертава нуждата да се обърне най-голямо внимание на следните въпроси в Косово и Метохия: запазване на идентичността и църковната организация на Сръбската православна църква в Косово и Метохия, предотвратяване на историческия ревизионизъм, опазване на собствеността на нашата Църква, създаване на условия за връщане на отнетите имущества, запазване на условията, които позволяват нормалното функциониране на манастирите ни и Рашко-Призренската епархия като цяло. В момента много манастири, църкви и семейства не са икономически жизнеспособни и могат да оцелеят само с помощта на Сръбската православна църква, както и чрез дарения и с развитие на селскостопански и други дейности, които финансово осигуряват  живота на нашите светилища и богословие в Призрен.
Особено се подчертава фактът, че на нашата църква в Косово и Метохия е нужна много активна международна защита от дискриминационното поведение на косовските институции, нужни са по-силни гаранции и ефективен надзор, за да попречи на злоупотребите и произволните интерпретации на законите в съдебните актове, на заобикалянето или пълното неспазване на закона, което е за сметка на Църквата ни.
Сръбската православна църква от векове е основният стълб за нашия народ в Косово и Метохия и основен фактор за неговото единство, оцеляване и запазване на националната, духовната и културна идентичност. Без специалната защита на Църквата оцеляването на народа ни нямаше да бъде възможно. Ето защо загрижеността за правата на сръбския народ в Косово и Метохия е неразделна от загрижеността за защитата на основните права и нужди на Сръбската православна църква, която вече двадесет и четири години живее в изключително трудни условия, изложена на атаки и различни форми на нарушения на основните религиозни, имуществени, граждански и човешки права.
Подкрепяйки диалога и мирното решаване на всички въпроси в Косово и Метохия, Сръбската православна църква иска да даде свой собствен принос за развитието на междуетническите отношения и сътрудничеството с други църкви и религиозни общности, и активно да участва в създаването на условия за свободен и безопасен живот на сърби и албанци, както и на всички религиозни и национални общности в Косово и Метохия и навсякъде по света.
За пореден път заявявайки своята позиция, че е против всяко изключване на Косово и Метохия от Сърбия, Съборът призовава както албанците, така и сърбите да решават трудностите, които изпитват, в духа на толерантност и взаимно уважение. Щом Божията воля е била и  двата народа да споделят Косово и Метохия, и особено  албанците, които са мнозинство, те трябва да направят всичко за постигане на максимална взаимна толерантност и взаимно уважение, за да се създаде нормален и по-добър живот за всеки гражданин на Косово и Метохия. Всички проблеми в отношенията могат и трябва да се решават с диалог.
Искрено убедени, че съжителството на сърби и албанци в Косово е не само възможно, но и необходимо, защото Бог ни е насочил един към друг, молим се на Господ да възтържествува мирът в Косово и Метохия и да се установи нормален живот с всички, които живеят там.
Източник: Официална страница на Сръбския патриарх порфирий във Фейсбук

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...