Сърбия инвестира 1 млн. евро годишно в Хилендарския манастир


Източник: B92

Сръбското правителство отделя 1 млн. евро всяка година за възстановителните работи в Хилендарския манастир, съобщи министърът на културата.

В правителствено съобщение е цитиран сръбския министър на културата Драган Коядинович, който казва, че заминаващият си кабинет е заделил общо 4 млн. евро за манастира по време на своя мандат.

Коядинович е изразил надежда, че следващото правителство „ще продължи тази практика”.

Изчисленията показват, че пълното възстановяване на манастира ще струва 25 млн. евро, от които 15 млн. са нужни за възстановяване на пострадалите от пожара постройки, а останалите ще бъдат инвестирани в инфраструктура.

Хилендарският манастир на Света гора, който е разположен недалеч от българския Зографски манастир, пострада сериозно от пожар през 2004 г., при който бяха унищожени 5 671 кв.м. от общо 10 500 кв.м. площ на манастира.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...