Католически свещеник убит в Турция



Източник:
la-Croix.com

По информация на Агенция Франс прес, вчера в Турция е бил убит италианският католически свещеник Андреа Санторо. Той е първата жертва на насилието, предизвикано от публикуването на карикатурите на пророка Мохамед. Според папския нунций в Турция, монсеньор Антонио Лучибело, който предава думите на помощника на загиналия свещеник, убиецът е извикал „Аллах о Акбар” (Бог е велик). 59-годишният италиански свещеник е загинал след неделната меса, пред вратата на храма „Света Дева Мария” в Трабзон, град на брега на Черно море, в северозападната част на Турция . Той е бил смъртоносно ранен с два куршума.

Турските власти са започнали разследване по случая. Турският премиер Реджеп Тайир Ердоган, който е осъдил деянието, е заявил, че „е неприемлив фактът свещеник да бъде убит с куршуми в храм по време на религиозна служба”. „Разследването продължава. Следим случая от много близо” – е заявил той в неделя късно вечерта в Истанбул.

Събитието е на първите страници на всички италиански медии днес. „Един католически свещеник е елиминиран, според турските медии, не само заради ангажираността си за диалог между културите, но и като символ на разрива (между Изтока и Запада), който вече може да се изроди във война”, пише „Ла Република”.

Днес „християнските общности на Изток са жертвите” на кризата с карикатурите на Мохамед, смята редакторът на дясно-центристкия „Ил Джорнале”, озаглавил уводната си статия като „Лов на християни”.

Според „Ил Месаджеро”, „този трагичен епизод рискува да влоши още повече климата на напрежение и насилие, свързан с кризата между Запада и исляма по отношение на карикатурите”. „Сигурно е, че събития като това ще засилят още повече резервите за влизането в Европа на страна, наброяваща 70 милиона мюсюлмани”, коментира редакторът на уводната статия в римския ежедневник.

Превод и подбор: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...