Професия и призвание


Източник: Beaver County Times

За някои американци пенсионирането може да означава голф или може би преместване във Флорида. За Джон Шмид, който се е пенсионирал тази година, то означава нещо различно.

След 33 години работа в отдела за обществени услуги на щата Индиана, САЩ, Шмид – отец Джон Шмид – е ръкоположен за свещеник в православната църква “Св. Илия” в Елуд Сити, Пенсилвания. Обгрижването на Елуд Сити е неговото първо служение, но той не е склонен да го определя като втора професия. “Колебая се да нарека свещенството професия, но за света може и така да изглежда”, казва той. “За мен то е осъществяването на онзи, който аз наистина съм.”

Отрасъл в Католическата църква, Шмид приема източноправославната вяра през 1978 г. Изборът му донякъде е повлиян и от компромис между него и съпругата му, която е възпитана в Методистката църква.

“Като хора от 60-те години ние не считахме религиозната вяра за въпрос, който особено ни занимава”, казва Шмид. “Но в крайна сметка започнахме да търсим вяра, която заедно можехме да приемем.”

Те са били привлечени от литургичния характер на православната вяра, но Шмид казва, че един друг фактор е бил различният възглед за човека при Западната и при Източната църква. Той казва, че Източноправославната църква вярва, че човекът е славно Божие творение, макар и да съзнава, че той е грешен и се нуждае от Божията милост. “Учението, че човекът е напълно покварен, не съществува на Изток”, казва Шмид. “Може би някои от проблемите в света, като екологията, не биха съществували, ако имахме Източния мироглед.”

Преди Щмид да бъде ръкоположен за свещеник, свещеникът в църквата “Св. Илия” е пътувал от Охайо. Шмид живее в енорийския дом, който е до църквата. Това скоро ще се промени, когато съпругата му пристигне от Индиана, но те планират да живеят в района на Елуд Сити. “Харесвам общността, харесвам и този храм”, казва той. “Любовта, която хората изпитват един към друг, е удивителна. Тях очевидно ги е грижа един за друг.”

Поддържането на православните храмове често е скъпо заради ценните икони в тях и при някои по-стари църкви с малко енориаши това личи, казва Шмид.

“Св. Илия” – енорията е основана през 1907 г., а църквата е построена през 1915 г. – обаче е едно изключение, отбелязва той за храма “Св. Илия”, който е запазил пълния си блясък.

Красотата е важна, казва той, защото православното богослужение е едно мистично пълно потапяне чрез всички сетива.

“Единствено в богослужението хората познават Бога и разбират какво всъщност е православната вяра”, казва Шмид. “То наистина става израз на живота в Христос.”

В исторически план, казва Шмид, Източноправославната църква [в САЩ] е основана на етнически принцип – “Св. Илия” е основана като румънска църква, но гръцките, руските и сръбските църкви също се срещат често.

Като свещеник в храма “Св. Илия”, Шмид има за цел – като един западняк приел източноправославната вяра – да обгрижва поместната общност.

“Ние сме отворили вратите си за всички, без значение от какъв религиозен или етнически произход идват”, казва той.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...