Таен параклис бе открит край манастира Сюмела в ТурцияПо време на реставрационни дейности в гръцкия православен манастир Сюмела в провинция Трабзон в североизточна Турция, бе открит таен параклис.

Манастирът има уникално историческо и културно значение, и е включен във временния списък на ЮНЕСКО за обекти на световното наследство през 2000 г. Плановете за възстановяването и опазването на околната среда на манастира Сюмела, посветен на Дева Мария, стартират през февруари 2016 г.

Параклисът е открит на 22 септември 2015 г. през таен проход по време на възстановителни работи. Те са преустановени за кратко поради неблагоприятни метеорологични условия, както и заради мерките за борба с covid-19. Реставрационните дейности са възобновени през май 2020 г. В ход е нов проект за подготвителни работи в параклиса, до който се стига през таен проход, който в миналото е използван от иманяри.

Проектът ще бъде представен на Министерството на културата и туризма, изготвен от фирмата, която ръководи възстановителните работи в манастира Сюмела.

Възстановителните дейности ще бъдат завършени с изграждането на дървен път към параклиса.

Стенописите и покривната част на параклиса също ще бъдат ремонтирани, като част от реставрационните работи. Очаква се реставрацията да приключи до 1 юли 2021 г.

Източник: www.dailysabah.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...