Почина световноизвестният библеист Брус Мецгер


Източник: Patriarchia.ru

Професор Брус Мънинг Мецгер, който бе един от най-големите познавачи на Новия Завет в съвременния свят, почина на 93-годишна възраст в Принстън, Ню Джърси. Мецгер е роден през 1914 г. в Мидълтаун, Пенсилвания. През 1935 г. той е завършил колежа Lebanon Valley, а през 1938 г. е получил степента бакалавър по богословие в Принстънската семинария. През 1942 г. е защитил докторска дисертация в Принстънския университет. През 1939 г. Мецгер е бил ръкоположен за духовно лице на Презвитерианската църква.


Почти половин век Мецгер е преподавал история и текстология на Новия Завет в Принстън (доцент от 1948 г., професор от 1954 г.). Чел е лекции също така и в университетите на Кеймбридж и Оксфорд.

През 1971 г. Мецгер беше избран за председател на Studiorum Novi Testamenti Societas ("Дружество за изследвания на Новия Завет") и Международното дружество за библейска литература. През 1972 г. той стана първият председател на Северноамериканското патристическо дружество. През 1994 г. Британската академия награди Мецгер с медал за изключителен принос за изследването на Библията.

Проф. Мецгер беше член на редакционния съвет на стандартното издание на гръцкия Нов Завет — the United Bible Societies’ Greek New Testament, излязло досега в четири издания (1966, 1968, 1975, 1983). С участието на Мецгер бяха подготвени едни от най-сериозните английски преводи на Библията: Revised Standard Version и New Revised Standard Version (Мецгер бе главен редактор на NRSV), по които Светото Писание се изучава в повечето консервативни протестантски учебни заведения.

Сред най-известните книги на Мецгер са: "Текстологията на Новия Завет. Ръкописната традиция, появата на интерполации и реконструкция на оригинала", "Канонът на Новия Завет. Възникване, развитие и значение", "Ранните преводи на Новия Завет. Извори, предаване, ограничения", "Новият Завет. Контекст, формиране, съдържание".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...