Турският парламент сне забраната за носене на забрадки в университетитеmediapool

Парламентът на Турция прие в нощта срещу четвъртък с мнозинство на гласовете конституционна поправка, с която се премахва забраната за носене на традиционната женска мюсюлманска забрадка във висшите учебни заведения. Според Франс прес в подкрепа на промяната са гласували 401 депутати, а против – 99.

Според закона за приемане на поправки в конституцията са необходими две трети от гласовете. А за да стане факт самата поправка са необходими още юридически процедури. В събота в парламента ще има общо гласуване на всички внесени предложения за конституционни промени.

Формално приетият текст не упоменава изрично снемането на забраната за носене на забрадки. С него се провъзгласява, че "никой не може да бъде лишаван от правото да получи висше образование".

Приемането на този законопроект предизвика в Турция протести сред онези части на обществото, които са против ислямизацията му. Сред противниците на поправката са военните, юристите и преподавателите, повечето от жителите на големите градове.

Тези хора обаче са малцинството – около две трети от турските жени никога не излизат на улицата без забрадка на главата.

За поправката се застъпиха две големи турски партии – управляващата Партия на справедливостта и развитието и опозиционната Партия на националното движение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. ieromonah Ioan каза:

    Аман, тия пачи ги правят тия поправки пак по свирката на Америка за да дестабилизитат ситуацията в Европа и след няколко месеца пак ще започнат да се натискат в Еропейския съюз. Тука при нас кадъните си ходят спокойно с кърпи на главите, обаче не като религиозен знак, а като националистически и се питам къде са евреите с техния антинацизъм и не ги регулират тези процеси или нарочно ги допукат? Младото поколение пачи тука освирепява и си остава примитивно. Подобно освобождаване на ограниченията в пъклената Турция може само да е подготовка за нещо по-лошо.