Храмът „Рождество Христово” във Витлеем e отцепен от света


Източник: www.newsru.com

Град Витлеем, в който живеят палестинци, е разделен от еврейските земи с бетонна стена, висока 8 метра. Заедно с палестинците от света бе отцепена и една от главните християнски светини – базиликата „Рождество Христово”, построена на мястото на пещерата, в която е бил роден Спасителят.

Бариерата, издигната от Израел в навечерието на коледните празници, има за цел отреже всички пътища на терористите от Западния бряг за достъп до територията на еврейската държава. Това обаче може да лиши града от всякакъв поминък – християнските поклонници внасят 80% от доходите в градския бюджет.

"Витлеем стана затвор за своите жители", казва кметът на града Виктор Батарсе.

От своя страна представители на израелската армия твърдят, че Витлеем е един от най-размирните палестински градове. Според тях през 2004 г. половината от жертвите на атентати в Израел са убити от терористи-камикадзе, дошли тъкмо от този град.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...