Църковните избори в Кипър – Светият Синод


Източник: Cyprus News Agency

Светият Синод, най-висшата институция в Кипърската църква, не ратифицира в петък резултата от изборите от предходната неделя за длъжността Архиепископ поради многобройните възражения, отправени от епископите-кандидати за този най-висок пост в църковната йерархия.

Светият Синод ще се събере отново следващия четвъртък, след като получи мненията на своите деветима члена относно възраженията, за да вземе окончателно решение по изборния резултат в първата фаза от църковните избори, които се проведоха миналата неделя (24 септември).

Изпълняващият длъжността предстоятел на Църквата Пафоски епископ Хризостом съобщи, че Синодът ще изслуша всички, които имат отношение към повдигнатите възражения, и тогава ще реши какво да предприеме след това.

В отговор на въпроси след срещата на Светия Синод в петък той каза, че старшите клирици от членовете на Синода не са обсъдили възможността за разглеждане на възраженията от страна на независими правни експерти.

В първата фаза на изборите, приключила във вторник след преброяване на гласовете, се получи следното разпределение на 1400-те специални представители за четиримата кандидати, които впоследствие ще изберат 100 избиратели: Пафоски епископ Хризостом – 125, Китионски епископ Хризостом – 19, Лимасолски епископ Атанасий – 641 и игумен на Кикския манастир епископ Никифор – 615.

От 1400-те специални представители 400 са избрани от района на Архиепископията, който включва и Фамагуста (в окупираната част на острова), а по 200 са от всеки от митрополитските окръзи на Пафос, Ларнака, Кирения, Лимасол и Морфу.

Ще бъде сформиран съвет, включващ служебни членове (като епископи, епископски представители, игумени и монаси) и 100-те избиратели.

Новият Архиепископ трябва да си осигури мнозинство от гласовете и в двете гласувания – на служебните членове и на избирателите.

Новият Архиепископ ще заеме мястото на боледуващия архиепископ Хризостом, който от четири години насам не е в състояние да ръководи автокефалната Кипърска църква.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...