ЮНЕСКО ще възстанови 13 църкви и джамии в Косово


Източник: Patriarchia.Ru

Париж, 15 декември. През следващата година в Косово ще започне възстановяването на 7 православни храма и 6 джамии, разрушени по времето на сръбско-албанския конфликт.

Общото културно наследство е "фактор за взаимно помирение" на косовските сърби и албанци, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура.

10 млн. долара ще бъдат отпуснати за възстановяването на културните паметници в Косово, съобщава пресслужбата на Рашко-Призренската епархия.

За времето, изминало след настаняването през 1999 г. на международните сили КФОР, в Косово бяха разрушени около 200 храма, повечето от които са паметници на сръбската средновековна архитектура и изкуство от X-XIII век.

Ако в началото на 2004 г. в Косово е имало 120 разрушени православни църкви и манастири, то към края на същата година техният брой се е увеличил с още 70.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...