15 000 души са присъствали на Литургията на лобното място на руското царско семейство днес


Източник:  Православие.ru

В храма на лобното място на последното руско царско семейство, жестоко избито в нощта на 16 срещу 17 юни тържествата са започнали с Всенощно бдение и днес са продължили със Света божествена Литургия.

Службите са възглавени от Екатерининбургския и Верхотурски архиепископ Викентий и Женевския и Западно-Европейски епископ Михаил, съобщава Информационната агенция на Екатерининбургска епархия. Заедно с няколко хиляди поклонници в храма на мястото на убийството на светите царствени мъченици на богослужението са присъствали и много свещеници и монаси от Екатерининбургска епархия и от всички краища на Русия.

Лобното място на царското семейство – т. нар. Ипатиевски дом, по името на собственика му – инженер Ипатиев, привличал вниманието и интереса на хората и в съветско време. Тук са водени официални партийни делегации, а тайно през нощта към лобното място на императорското семейство се приближавали вярващи. Именно това внимание на хората накарало тогавашния председател на КГБ Юрий Андропов да нареди домът на Ипатиев да бъде съборен. Свердловският градски комитет на комунистическата партия изпълнил заповедта.

Първите богослужения на мястото на убийството на Царя – Мъченик Николай II започнали да се извършват в края на 80-те години на миналия век. Първоначално хората били разгонвани с милиция. Но все пак, на 22 септември 1991 година Екатерининбургския епископ Мелхиседек (Лебедев) поставил първият камък и положил основите на бъдещия „Храм на лобното място”.

На 31 януари 1997 година губернаторът на областта по молба на епископ Никон (Миронов) подписва указ за построяването на храм-паметник на лобното място на жестоко убитото последно руско царско семейство. Храмът е посветен на Светите Царствени мъченици и на всички светии, просияли в Русия. Активното му строителство започва при архиепископ Викентий през 2000 година, след като цар Николай Втори и неговото семейство са причислени към лика на светиите със синодално решение от същата година.

На 15 юни 2005 година, в навечерието на 85-та годишнина от убийството на царствените новомъченици, много епископи, начело с Крутицкия и Коломенски митрополит Ювеналий освещават храм-паметника с благословението на Патриарх Алексий Втори.

„Важно е от това място, където се е проляла кръвта на светите царствени новомъченици, където е започнал опитът да бъде разрушена Русия, да се започне веднъж завинаги възраждането на славните безценни традиции и управляващите, и обикновените граждани да започнат да се стремят да сверяват своите дела с Божиите заповеди и да гледат на себе си като продължители на делата на своите предци, да строят своето отечество такова, че то да съответства на идеала на Светата Рус.
Ето затова строителството на храм-паметника на лобното място на светите царствени страстотерпци, посветен на тях и на всички светии, просияли в Русия е не само църковно събитие, а дело с общонационално значение. Това е възстановяване на историческата памет и е своеобразно мерило на решимостта на държавата и руския народ да възстанови всичко разрушено в годините на безумие. Това е зрим символ за това, че Русия наистина се преобразява и възражда” – казва Патриарх Алексий Втори в обръщението си при откриването на храма.

След извършването на богослуженията в памет на свети цар Николай Втори и неговото семейство йерарсите и поклонниците дошли на лобното място от цяла Русия са извършили 25-километров кръстен поход по пътя, по който болшевиките превозили телата на светите царски мъченици в местността Ганина яма, където били залети с киселина и изгорени.

От 2000 година на мястото, където са унищожени останките на светите царствени мъченици има манастир, посветен на тях със 7 действащи храма. През целият 17 юли в него, както и в храма на лобното място на царските новомъченици без прекъсване ще се извършват служби.

На 18 юли „Царските дни” ще продължат в Алапаевск, където са убити света преподобномъченица Елисавета, сестра на последната руска императрица света Александра Нова и още 7 новоявени светци на руското и вселенско Православие.

Превод от руски: Дария Захариева

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...