Най-големият православен храм в света ще бъде завършен през септември 2006


Източник: athos.alexsoft.gr

Вътрешната украса и стенописването на храма “Св. Сава” в Белград ще бъдат завършени през следващия септември. Храмът е най-големият в Православния свят. Квадратурата на катедралния храм “Христос Спасител” в Москва е с размери 60/60 метра, докато този в Белград, който е изграден в Сръбско-византийска стилистика, е с размери 91/81 метра. Стенописът на Христос Пантократор в купола на храма ще бъде най-големият в християнския свят. Храмът може да побере 10 000 човека.

Куполът на храма “Св. Сава” тежи около 4000 тона. Върху него е поставен кръст с височина 12 метра. Има още 17 по-малки кръста, поставени върху по-малките куполи. В западната част на храма има 2 камбанарии, в които са разположени 49 камбани с различен звук и големина. Тежестта им варира от 12 килограма до 5 тона.

Изграждането на църквата е започнало през 1936 г. На построяването най-напред попречила Втората световна война, а след това и политическата нестабилност. Изграждането на храма е възстановено през м. април 2000 година. Църквата “Св.Сава” е предадена на Сръбската Православна Църква официално през 2003 г.

Превод: ТЕТ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...